Universiteit Leiden

nl en

Christa Tobler

Hoogleraar Europees Recht

Naam
Prof.dr. R.C. Tobler LLM
Telefoon
+31 71 527 7738
E-mail
r.c.tobler@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-9106-1591

Prof. R.C. (Ruth Christa) Tobler is hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Basel (Zwitserland) en aan de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Christa Tobler

Nieuwsberichten

Curriculum Vitae

Prof. R.C. (Ruth Christa) Tobler is hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Basel (Zwitserland, www.europa.unibas.ch) en aan de Universiteit Leiden.

Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Zürich (afgerond in 1985). In 1989 promoveerde zij eveneens aan de universiteit Zürich op het gebied van het Zwitserse merkenrecht. Daarna werkte zij als onderzoeksmedewerkster aan het Kyoto Comparative Law Center in Japan en als „Gerichtssekretärin" in Zwitserland. In 1992 deed zij het "Zürich bar exam" en was daarna werkzaam als advocate. In 1994 behaalde zij het diploma "LL.M. in European Community Law" aan de Universiteit Leiden. In deze tijd was zij ook "Winning Advocate General" in de „European Law Moot Court Competition" (www.euroepanlawmootcourt.eu). Dit leverde een stage bij het Hof van Justitie op (November 1994). Daarna deed Professor Tobler mee aan een interdisciplinair onderzoeksprogramma aan het European University Institute te Florence in Italië (eerste helft van 1995).

In augustus 1995 kwam zij terug naar Leiden en werkte als academische coördinatrice voor het LL.M. Programma in European Community Law. Vanaf 1998 was zij werkzaam als universitair docente gender law aan de universiteit van Basel. In 2000 werd zij „Assistenzprofessorin" op het gebied van het Europees recht. In 2004 behaalde zij de Zwitserse habilitation. Hierdoor werd zij verkozen tot hoogleraar voor de gebieden Zwitsers publiekrecht, Europees recht en gender law. In 2005 is zij benoemd als hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Basel, en in 2007 aan de Universiteit Leiden. 

Professor Tobler is lid van het editorial board van de Swiss Review of International and European Law, van het European Network of legal experts in gender equality and non-discrimination van de Europese Commissie  en van het Board of Trustees van de Europese Rechtsakademie (ERA) te Trier, Duitsland (www.era.int). Zij is tevens een enthousiaste Moot Court-rechter (regionaal niveau) van de European Law Moot Court Competition.

Professor Tobler is medeoprichtster van het ''EU Law in Charts Project''. Het project doelt op het gebruik van visualisering in het juridisch onderwijs. 

Onderwijs

  • The Legal Foundations of the European Union (Adv. LL.M. Programme in European and International Business Law)   
  • The Internal Market (Adv. LL.M. Programme in European and International Business Law)      
  • Introduction to EU law for tax lawyers (Adv. LL.M. Programme in International Taxation)              

Onderzoek

Onderwerp van proefschrift- en habilitation-onderzoek
Proefschrift (Universiteit van Zurich, Zwitserland): onderscheidingscriteria in het Zwitserse merkenrecht (“Tauglichkeitsanalyse der Unterscheidungskriterien im Markenrecht”). Habilitation (Universiteit van Basel, Zwitserland): Indirecte discriminatie in het (toenmalige) EG-recht (tegenwoordig: EU-recht) en het Zwitserse seksegelijkheidsrecht (“Indirect Discrimination. A Case Study on the Development of the Legal Concept of Indirect Discrimination in EC Law, with a Comparative Chapter on Swiss Federal Sex Discrimination Law”). 
   
Overig onderzoek
Prof. Tobler heeft uitvoerig gepubliceerd op het terrein van het Europees recht. Haar belangstelling gaat vooral uit naar de interne markt, vragen van rechtsgelijkheid en discriminatie in het economisch en sociaal recht en het EU-associatierecht, in het bijzonder de juridische verhouding tussen de Europese Unie en Zwitserland.

Hoogleraar Europees Recht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Europees Recht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C1.23

Contact

Publicaties

  • Network of legal Experts in the anti-discrimination field Expert voor de Europese Commissie, Brussel
  • Universiteit Basel, Zwitserland Hoogleraar Europees recht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.