Universiteit Leiden

nl en

Christa Tobler over vernieuwde institutionele regels in Zwitserland

Christa Tobler over de rol van het Europees Hof van Justitie in de besprekingen tussen Zwitserland en de EU over vernieuwde institutionele regels

Zwitserland en de EU zijn met elkaar verbonden door een groot aantal overeenkomsten over veel verschillende onderwerpen. De partijen zoeken al een aantal jaren naar een gemeenschappelijke basis voor vernieuwde institutionele regels voor een aantal economische kernovereenkomsten. Dit omvat met name een nieuw systeem van geschillenbeslechting waarvoor de EU aandringt op een belangrijke rol van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) in arbitrageprocedures. In het Zwitserse publieke debat wordt vaak gepleit voor een oplossing zonder het HvJEU. In haar gastbijdrage in het Zwitserse dagblad Neue Z├╝rcher Zeitung merkt Christa Tobler op dat er in Zwitserland in dit opzicht veel wensdenken is dat voorbijgaat aan belangrijke constitutionele elementen van het Unierecht. 

Lees het volledige artikel (in het Duits) hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.