Universiteit Leiden

nl en

Publicatie Christa Tobler over vormgeven EU-wetgeving op Britse wijze

In belangrijke zaken voor het Hof van Justitie van de Europese Unie (EHJ) in Luxemburg worden de arresten voorafgegaan door een conclusie van een advocaat-generaal. Deze adviezen zijn niet bindend voor het Hof, maar zijn in de praktijk zeer invloedrijk

Na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanniƫ en Noord-Ierland uit de EU gaat het boek Shaping EU Law the British Way: UK Advocates General at the Court of Justice of the European Union in op de invloed van de Britse advocaten-generaal op de rechtspraak van het Hof van Justitie. Dit onderwerp is bijzonder interessant omdat het Britse recht, als een zogenaamd 'common law-systeem', verschilt van het continentale Europese recht. In haar bijdrage aan deze bundel behandelt Tobler, hoogleraar Europees recht de conclusie van advocaat-generaal Warner in de toonaangevende zaak Bouchereau over de kwestie van de beperking van het vrije verkeer van personen om redenen van openbare orde in het geval van personen met eerdere strafrechtelijke veroordelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.