Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Over ons onderzoek

Ons onderzoek kent een stevige disciplinaire basis binnen een breed scala van wetenschapsgebieden. Vanuit deze basis verrichten onderzoekers zowel disciplinair als interdisciplinair onderzoek. Zij staan in nauw contact met de samenleving en laten zich inspireren door wetenschappelijke en maatschappelijke vragen van de toekomst, die zij vertalen naar fundamentele onderzoeksvragen.

Over de impact van ons onderzoek leest u in de onze wetenschapsdossiers. Wist u bijvoorbeeld dat het Majorana-deeltje in Leiden is ontdekt en een veel belovende bouwsteen is voor de kwantumcomputer? Dat taal ons nieuwe inzichten levert over onze geschiedenis, cultuurverschillen, migratie en hoe onze hersenen informatie verwerken? En dat Leidse onderzoekers zoeken naar antwoorden op de vraag hoe wij in onze complexe en globaliserende samenleving vrede en recht kunnen bewaken?

De universiteit stimuleert interdisciplinariteit door focus op  11 profileringsgebieden. Het creĆ«ren van netwerken en samenwerking over de grenzen van disciplines heen ziet de universiteit als van strategisch belang.