Universiteit Leiden

nl en

Wetenschapsdossiers

In deze dossiers kunt u in begrijpelijke taal lezen over verschillende grote, discipline-overstijgende vraagstukken waar Leidse wetenschappers op samenwerken, zowel met elkaar als met externe partners. Deze dossiers bieden een blik in de breedte van het Leidse onderzoek. Voor een blik in de diepte kunt u terecht bij de beschrijvingen van de afzonderlijke instituten.

Artificial Intelligence

Van zelfrijdende auto’s tot innovatieve medicijnontwikkeling, kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons leven op uiteenlopende manieren fundamenteel veranderen. Leidse wetenschappers onderzoeken niet alleen de technologie, maar ook de maatschappelijke aspecten van AI.

Fundamentals of science

Van de kern van het atoom tot de raadsels van het menselijk brein. Leidse natuurwetenschappers, sociale wetenschappers en (bio)medici onderzoeken de kleinste deeltjes, de grootste oneindigheden, en de oudste sterrenstelsels. Maar ook de basis van ons gedrag - individueel of in groepen - de meest complexe datasets en de slimste algoritmes. Allemaal gedreven vanuit een drang naar het ontrafelen van de diepste geheimen van de mens en van het universum, en om het onbekende bekend en liefst ook toepasbaar te maken.

Gezondheid en welzijn

Leidse onderzoekers en artsen zoeken naar diep begrip en naar de beste behandelingen van complexe ziektes zoals kanker. Ze zetten vol in op regeneratieve geneeskunde, personalized medicine en population health. Want bij een gezonde samenleving hoort preventie; kennis van wat een gezonde leefstijl is en begrip van waarom mensen die niet altijd verkiezen. Dit onderzoek speelt zich grotendeels buiten de kliniek af. En hoe organiseer je de zorg zo goed mogelijk? Hierbij komen niet alleen medische, maar ook sociale, psychologische, organisatorische en juridische vraagstukken kijken. In Leiden en Den Haag vinden al deze onderzoekers elkaar en werken ze samen aan een gezondere samenleving.

Life sciences

De fundamentele basis van al het leven bestaat uit complexe processen rond moleculen, DNA en binnen cellen. Kennis van het menselijk genoom, krachtige microscopen en technieken om genen te bewerken geven onderzoekers steeds verder gaande mogelijkheden om de meest fundamentele biologische processen te begrijpen én te sturen. Daarmee zoeken en vinden onze onderzoekers onder andere aanknopingspunten voor nieuwe medicijnen en therapieën.

Recht, politiek en bestuur

Bij een veilige en duurzame samenleving hoort een even diep begrip van hoe de maatschappij nationaal en mondiaal werkt. Onze sociale wetenschappers streven naar een zo volledig mogelijk begrip van politieke, maatschappelijke, organisatorische en veiligheidskwesties. Onze juristen en criminologen verbinden de diverse juridische gebieden en criminologisch inzichten met elkaar. De aansluiting op de nationale en internationale instellingen en instituties is hierbij zeer sterk.

Talen, culturen en samenlevingen

Onze wetenschappers onderzoeken de menselijke cultuur in de breedste zin van het woord, vandaag de dag als in het verre verleden. Ze zijn onmisbaar voor diepgaand begrip van de geschiedenis, literatuur, muziek en andere uitvoerende kunsten van westerse én niet-westerse samenlevingen. Maar ook voor actuele maatschappelijke debatten over onze sociale en culturele wortels, migratievraagstukken, ethische discussies, ‘nationale en religieuze identiteit’, technologische vooruitgang en de invloed van (sociale) media is diepgaand begrip van cruciaal belang.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.