Universiteit Leiden

nl en

Rankings

De Universiteit Leiden staat in de top van de internationaal toonaangevende rankings.

Wereldwijde rankings, university league tables, bestaan een kleine 15 jaar. Binnen en buiten de universiteiten trekken dergelijke lijstjes veel aandacht als ze gepubliceerd worden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat ze slechts een zeer beperkt, deels gebrekkig, zelfs misleidend beeld schetsen van de kwaliteit van een universiteit als geheel. Het Leiden Centre for Science and Technology Studies formuleerde daarom tien principes voor ontwerp, interpretatie en gebruik van rankings.

De Universiteit Leiden staat in de top van de internationaal toonaangevende rankings. Deze zijn gebaseerd op soms uiteenlopende indicatoren, wat de brede kwaliteit van het Leidse onderwijs en onderzoek bevestigt. De VSNU geeft een overzicht van hoe alle Nederlandse universiteiten op deze rankings scoren.

THE World University Rankings

Het tijdschrift Times Higher Education (THE) publiceert sinds 2004 de THE World University Rankings. Tot 2010 deed THE dit in samenwerking met het onderwijsadviesbureau QS. De THE World University Ranking presenteert aan de hand van 13 indicatoren een top 200 van beste universiteiten van de wereld. Voor de THE ranking leveren instellingen zelf data. Daarnaast wordt de ranking voor een belangrijk deel gebaseerd op een reputatieonderzoek onder internationale wetenschappers. De Universiteit Leiden staat wereldwijd op de 70ste plaats (2020-2021). In Nederland bezt Leiden na Wageningen en de UvA de derde positie.
THE ranking

THE brengt ook een ranking uit per onderwerp, de zogeheten SUBJECT Ranking. Hierin staat de Universiteit Leiden op de volgende posities:

Onderwerp Positie

Arts and Humanities

21

Social Sciences

42

Law

27

Clinical, pre-clinical & health

72

Physical Sciences 78

THE Reputation Ranking

Het tijdschrift Times Higher Education (THE) brengt naast de World University Ranking een ranking uit die is gebaseerd op het reputatieonderzoek dat het uitzet onder wetenschappers. In deze ranking wordt slechts  de top 100 weergegeven. Leiden staat in de range 61 - 70 (2019).
THE Reputation Ranking

ARWU Ranking

In de ARWU Ranking tellen alleen onderzoeksresultaten. Er worden meer dan 1000 universiteiten wereldwijd vergeleken en de beste 500 komen in de ranking. Belangrijke criteria zijn het aantal Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en alumni van een universiteit ontvangen hebben en de hoeveelheid veelgeciteerde onderzoekers verbonden aan de universiteit. Ook publicaties in tijdschriften als Nature en Science tellen zwaar mee. In de ARWU-top 100 staat de Universiteit Leiden op de 80ste plaats (2020).
ARWU-ranking

QS World University Rankings

De ranglijst van QS wordt jaarlijks samengesteld op basis van een onderzoek onder een groot aantal academici en een onderzoek onder werkgevers. Verder worden de kwaliteit van het onderwijs en wetenschappelijke publicaties meegewogen en wordt gekeken naar de staf-studentratio en citaties. Naast de algemene ranking brengt QS ook een ranking per onderzoeksveld uit die alleen gebaseerd is op de reputatie bij collegawetenschappers.

Op de ranglijst van de beste universiteiten van de wereld staat de Universiteit Leiden op een met de Rijksuniversiteit Groningen gedeelde 128e plaats. Na de TU Delft (57), de Universiteit van Amsterdam (61), Wageningen University & Research (115), Eindhoven University of Technology (120) en de Universiteit Utrecht (121) is Leiden samen met Groningen de 6e Nederlandse universiteit in de ranglijst.

QS kent afzonderlijke rankings per onderzoeksveld. Arts & Humanities behaalt plaats 32 in de top 100 en Life Sciences & Medicine staat op plaats 66. 

Daarnaast is het mogelijk om universiteiten per vakgebied te vergelijken. De eerste 50 krijgen in deze vergelijking een specifieke plaats toegewezen in de ranking. De Leidse onderzoeksgebieden met een een plek in de top 30 zijn:

Onderzoeksgebied

Positie

Anthropology

30

Archaeology 9
Classics & Ancient History 6

History

17

Law

24
Lingustics 27

Pharmacy & Pharmacology

16

Politics & International Studies 22
Social Policy & Administration 23

QS Top Universities

Leiden Ranking

De Leiden Ranking brengt de wetenschappelijke prestaties van 500 grote universiteiten over de hele wereld in kaart. Met behulp van een verzameling verfijnde bibliometrische indicatoren probeert de ranking de wetenschappelijke impact van universiteiten en de mate waarin zij samenwerken met andere universiteiten accuraat te meten.

In de CWTS Leiden Ranking 2020 staat de Universiteit Leiden wereldwijd op de 100ste plaats, en in Nederland op de 6e plaats . 
Leiden Ranking

Reuters Top 100: Europe's Most Innovative Universities

In de door Reuters gepubliceerde ranking voor innovatieve Europese universiteiten staat Leiden in 2019 op de 14de plaats, als eerste Nederlands universiteit. De KU Leuven voert de lijst aan.
Reuters Top 100

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.