Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Cybercrime, terrorisme, georganiseerde misdaad. Het opsporen en bestrijden van criminaliteit wordt steeds complexer. En veiligheid staat hoger dan ooit op de (inter)nationale agenda. Zet jij je tanden in deze maatschappelijke uitdaging? Start goed met een opleiding Criminologie, in Leiden!

Sairoong Huisman

Waarom koos studente Sairoong Huisman voor Criminologie?

Sairoong Huisman

"In het eerste jaar leer je veel theorieën die in de criminologie gebruikt worden. Deze theorieën kun je dan later in de studie gaan toepassen."

"Deze opzet bevalt me goed, want je krijgt zo de tijd om je de stof eigen te maken. De docenten zijn ook erg toegankelijk. Ze zijn bereid om mee te denken en ze zijn hulpvaardig. Ik heb in het begin van mijn derde jaar stage gelopen bij de Gemeente Haarlem, waar we een soort keurmerk ontwikkelden dat de veiligheid en kwaliteit van de horeca moest verbeteren. In de toekomst wil ik graag werken met zedendelinquenten. We doen in Nederland veel voor de slachtoffers, maar ik wil me richten op de daders, zodat nieuwe slachtoffers worden voorkomen."

Sandra Hauwert

Wat heeft alumna Sandra Hauwert aan haar studie?

Sandra Hauwert

“Criminologie-alumni focussen veelal op een baan bij de overheid, maar ik raad ze aan ook eens verder te kijken. In mijn huidige baan bij Capgemini adviseer ik allerlei organisaties hoe zij zo goed mogelijk fraude kunnen bestrijden. Ik werk indirect ook voor de overheid en doe op deze manier veel werkervaring op. Dus stap uit je comfortzone en kijk ook eens naar commerciële bedrijven.”

Sandra werkt als Business analist Openbare Orde en Veiligheid bij Capgemini.

Joanne van der Leun

Wat maakt Criminologie interessant volgens Joanne van der Leun?

Joanne van der Leun

"Een stage is verplicht onderdeel van de master, maar ook bachelorstudenten kunnen alvast kennismaken met de praktijk door de vrije keuzeruimte in te vullen met een stage. Dankzij onze goede contacten met onder andere politie en justitie lukt dat vrijwel altijd."

Waarom Criminologie studeren?

Met de bacheloropleiding Criminologie kun je allround criminoloog worden, waarbij je veel leert over de praktijk en het doen van onderzoek. Zo kan je al in het eerste jaar tijdens zittingen van de politierechter meer te weten te komen over strafoplegging. Maar je kunt Criminologie ook combineren met bijvoorbeeld Rechtsgeleerdheid of Psychologie. Wat je keuze ook wordt: het is een ontzettend actuele en maatschappelijk relevante opleiding.

Waarom Criminologie aan de Universiteit Leiden?

  • Je krijgt niet alleen brede theoretische kennis, maar in Leiden besteden we ook veel aandacht aan de veelzijdige en leerzame praktijk.
  • Je kunt de opleiding Criminologie uitbreiden met keuzevakken en stages, alles in de richting waar jouw interesse naar uitgaat.
  • Na je bachelor heb je direct toegang tot een van de drie interessante masters, waarbij ons internationale netwerk jou de kans geeft nog meer ervaring op te doen.

Lees meer redenen om Criminologie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past Criminologie bij jou?

Ben jij maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig naar menselijk gedrag en volg je de actualiteit? Dan is de opleiding Criminologie iets voor jou. Een open, flexibele houding is een pré voor een criminoloog-in-opleiding. Zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en analytisch werken zijn belangrijk, net als kennis van wiskunde en een goede Nederlandse en Engelse taalvaardigheid.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor Criminologie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie