Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Het opsporen, bestrijden en voorkomen van criminaliteit wordt steeds complexer. En veiligheid staat hoger dan ooit op de (inter)nationale agenda. Zet jij je tanden in deze maatschappelijke uitdaging? Start goed met een opleiding Criminologie, in Leiden!

Robbin Talens

Waarom koos studente Robbin Talens voor Criminologie?

Robbin Talens

"Het laagdrempelige contact met de docenten zorgt voor een leuke sfeer!''

''Het is heel fijn dat je aan het eind van je bachelor nog vrije keuzeruimte hebt. Zo kun je je naast het schrijven van je scriptie je nog verdiepen in wat je echt interessant vindt. Daarnaast is er heel laagdrempelig contact met de docenten van de opleiding, waardoor er echt een leuke sfeer heerst!'' 

Sandra Hauwert

Wat heeft alumna Sandra Hauwert aan haar studie?

Sandra Hauwert

“Criminologie-alumni focussen veelal op een baan bij de overheid, maar ik raad ze aan ook eens verder te kijken. Ik adviseer allerlei organisaties hoe zij zo goed mogelijk fraude kunnen bestrijden. Ik werk indirect ook voor de overheid en doe op deze manier veel werkervaring op. Dus stap uit je comfortzone en kijk ook eens naar commerciële bedrijven.”

Sandra werkt als Business analist Openbare Orde en Veiligheid bij Capgemini.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Aanvullend op de bovenstaande video bekijk je hier de volledige en meest recente toelatings- en aanmeldingseisen voor Criminologie.

Ook geïnteresseerd in andere studies? Bekijk en vergelijk alle opleidingen.

Waarom Criminologie studeren?

Welke misdaden worden er gepleegd en door wie, waar en wanneer? Hoe zijn deze misdaden te voorkomen? Hoe help je slachtoffers/daders het best? En wat is de rol van het strafrecht in het voorkomen en bestrijden van criminaliteit? Buig je over dit soort actuele vragen bij Criminologie in Leiden.

Met deze bacheloropleiding word je opgeleid tot een criminoloog die de complexiteit van criminaliteit begrijpt en weet te vertalen in concrete oplossingen voor beleid en praktijk. Wat is criminaliteit, wat zijn de oorzaken ervan, en welke gevolgen heeft misdaad voor de samenleving?  Hoe kun je criminaliteit het beste bestrijden en hoe kun je het in de eerste plaats voorkomen? Deze vragen staan centraal tijdens de studie. Daarbij leer je veel over beleid en praktijk en het doen van onderzoek. Zo leer je al in het eerste jaar tijdens (online) zittingen van de politierechter over strafoplegging en kun je je in het derde jaar verdiepen in een aantal specifieke thema’s binnen door jouw gekozen keuzevakken zoals mensenhandel of forensische psychiatrie.

Past Criminologie bij jou?

Ben jij maatschappelijk betrokken en nieuwsgierig naar crimineel/deviant gedrag, en wil je een bijdrage leveren aan het zoeken naar oplossingen voor complexe vraagstukken? Dan is de opleiding Criminologie iets voor jou. Een open, flexibele en inclusieve mindset is een pre voor een criminoloog-in-opleiding. Zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en analytisch werken zijn belangrijke vaardigheden, evenals goede Nederlandse en Engelse taalvaardigheden.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor Criminologie.

Vragen over toelating en aanmelding? Kijk op de site of neem contact op met de informatiebalie studentzaken

Note: this programme is taught in Dutch. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.