Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Cybercrime, terrorisme, georganiseerde misdaad. Het opsporen en bestrijden van criminaliteit wordt steeds complexer. En veiligheid staat hoger dan ooit op de (inter)nationale agenda. Zet jij je tanden in deze maatschappelijke uitdaging? Start goed met een opleiding Criminologie, in Leiden!

Sairoong Huisman

Waarom koos studente Sairoong Huisman voor Criminologie?

Sairoong Huisman

"In het eerste jaar leer je veel theorieën die in de criminologie gebruikt worden. Deze theorieën kun je dan later in de studie gaan toepassen."

"Deze opzet bevalt me goed, want je krijgt zo de tijd om je de stof eigen te maken. De docenten zijn ook erg toegankelijk. Ze zijn bereid om mee te denken en ze zijn hulpvaardig. Ik heb in het begin van mijn derde jaar stage gelopen bij de Gemeente Haarlem, waar we een soort keurmerk ontwikkelden dat de veiligheid en kwaliteit van de horeca moest verbeteren. In de toekomst wil ik graag werken met zedendelinquenten. We doen in Nederland veel voor de slachtoffers, maar ik wil me richten op de daders, zodat nieuwe slachtoffers worden voorkomen."

Sandra Hauwert

Wat heeft alumna Sandra Hauwert aan haar studie?

Sandra Hauwert

“Criminologie-alumni focussen veelal op een baan bij de overheid, maar ik raad ze aan ook eens verder te kijken. In mijn huidige baan bij Capgemini adviseer ik allerlei organisaties hoe zij zo goed mogelijk fraude kunnen bestrijden. Ik werk indirect ook voor de overheid en doe op deze manier veel werkervaring op. Dus stap uit je comfortzone en kijk ook eens naar commerciële bedrijven.”

Sandra werkt als Business analist Openbare Orde en Veiligheid bij Capgemini.

Joanne van der Leun

Wat maakt Criminologie interessant volgens Joanne van der Leun?

Joanne van der Leun

"Een stage is verplicht onderdeel van de master, maar ook bachelorstudenten kunnen alvast kennismaken met de praktijk door de vrije keuzeruimte in te vullen met een stage. Dankzij onze goede contacten met onder andere politie en justitie lukt dat vrijwel altijd."

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Ook geïnteresseerd in andere studies? Bekijk en vergelijk alle opleidingen.

Waarom Criminologie studeren?

Met de bacheloropleiding Criminologie kun je allround criminoloog worden, waarbij je veel leert over de praktijk en het doen van onderzoek. Zo leer je al in het eerste jaar tijdens zittingen van de politierechter over strafoplegging. Maar je kunt Criminologie ook combineren met bijvoorbeeld Rechtsgeleerdheid of Psychologie. Wat je keuze ook wordt: Criminologie is een bijzonder actuele en maatschappelijk relevante opleiding.

Waarom Criminologie aan de Universiteit Leiden?

  • Brede theoretische kennis wordt in Leiden gecombineerd met veel aandacht voor de praktijk.
  • De mogelijkheid om Criminologie uit te breiden met keuzevakken en stages, kies de richting van jouw interesse 
  • Na je bachelor heb je direct toegang tot een van de drie interessante masters, waarbij ons internationale netwerk jou de kans geeft nog meer ervaring op te doen.

Meer redenen om Criminologie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past Criminologie bij jou?

Ben jij maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig naar menselijk gedrag en volg je de actualiteit? Dan is de opleiding Criminologie iets voor jou. Een open, flexibele houding is een pré voor een criminoloog-in-opleiding. Zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en analytisch werken zijn belangrijk, net als kennis van wiskunde en een goede Nederlandse en Engelse taalvaardigheid.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor Criminologie.

Vragen over toelating en aanmelding? Kijk op de site of neem contact op met de informatiebalie studentzaken

Note: this programme is taught in Dutch. 

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Criminologie? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.