Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Arbeidsmarkt

Veel studenten een bachelordiploma Criminologie op zak volgen hierna een master, bijvoorbeeld Criminaliteit en rechtshandhaving of Forensische criminologie. Kijk bij de masterspecialisatie van jouw keuze voor gedetailleerde informatie over kansen op de arbeidsmarkt.

Waar werkt een criminoloog?
Waar werkt een criminoloog?

Arbeidsmarktoriëntatie

Tijdens je opleiding maak je kennis met gastdocenten die werkzaam zijn in het criminologisch werkveld en krijg je opdrachten uit de praktijk waarbij je een beeld krijgt van de toekomstmogelijkheden. Ook organiseert CoDe, de studievereniging van criminologie in Leiden, diverse activiteiten gericht op kennismaking met de arbeidsmarkt.

De meeste studenten met een bachelordiploma Criminologie op zak volgen hierna een master, bijvoorbeeld Forensische criminologie of één van de specialisaties van de master Criminaliteit en Rechtshandhaving: Criminologie en Veiligheidsbeleid of Comparative Criminal Justice. Kijk op de website van de betreffende master(specialisatie) voor gedetailleerde informatie over aansluitende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Waar werkt een criminoloog?

Veiligheid is tegenwoordig een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s in Nederland. Als criminoloog heb je de kennis en vaardigheden in huis om vraagstukken rond dat onderwerp vanuit zowel juridisch als sociaalwetenschappelijk oogpunt te bekijken. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid is er behoefte aan academici met zo’n brede achtergrond.

Criminologen werken als onderzoeker of beleidsmedewerker bij ministeries of gemeenten, en richten zich daarbij op vraagstukken als onveiligheidsgevoelens of jonge veelplegers. Je kunt ook vanuit een heel andere positie aan de slag, bijvoorbeeld in een management- of beleidsfunctie bij de politie of justitie, de reclassering, slachtofferhulp of het gevangeniswezen.

Tegenwoordig komen ook veel criminologen terecht bij banken, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen om fraude en organisatiecriminaliteit op te sporen. Ook in de beveiligingsbranche en het bedrijfsleven is er op managementniveau plaats voor criminologen. Met de opleiding Criminologie kun je veel verschillende functies vervullen.

Afgestudeerde criminologen werken onder meer bij de volgende instellingen:

  • Overheid (Ministeries, Ministeriële diensten, Provincies, Gemeenten)
  • De politie
  • Hulverleningsinstanties
  • (Beleids-)Adviesbureaus
  • Onderzoeksinstellingen
  • Banken
  • Verzekeringsmaatschappijen

Zoals bijvoorbeeld:

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.