Universiteit Leiden

nl en

Criminaliteit en rechtshandhaving (MSc)

In de master Criminaliteit en Rechtshandhaving ontwikkel je een scherp oog voor de impact van criminaliteit op mensen, samenleving en de wereld. En daarmee ook voor mogelijke verbeteringen en oplossingen in het bestaande systeem van preventie en bestrijding.

Erwin Muller

Hoogleraar Veiligheid en Recht

Erwin Muller

"Hoe we kunnen werken aan een betere en veiligere samenleving?"

"Je leert in deze master je wetenschappelijke kennis toe te passen op het veiligheidsbeleid van organisaties en bedrijven. Denk aan het beleid van het Openbaar Ministerie maar ook aan het veiligheidsbeleid van bedrijven of vluchthavens. In deze kleinschalige master kom je heel concreet in aanraking met de praktijk. We gaan veel op werkbezoek en je maakt een concreet veiligheidbeleidsplan en er zijn veel gastcolleges.

Als hoogleraar Veiligheid en Recht verzorg ikzelf het vak Veiligheidsbeleid. Daarnaast verricht ik onderzoek naar de juridische en bestuurskundige aspecten van veiligheid en veiligheidszorg en ben ik vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De master geeft een verdieping in de inzichten over criminaliteit en veiligheid. Mijn ervaring is dat studenten het juist heel prettig vinden dat ze in de master bepaalde vraagstukken zelf mogen gaan uitdiepen. Zelf vind ik het heel belangrijk dat ze ook regelmatig de straat opgaan en gaan kijken hoe zaken in de praktijk gaan.

De studie is blijvend populair doordat veiligheid een centraal thema is in onze maatschappij. We hoeven nooit te zoeken naar praktijkvoorbeelden voor onze colleges. Er is veel vraag naar deskundigen op het gebied van criminaliteit en veiligheid en onze criminologen kunnen uitstekend aan die vraag beantwoorden. Vaak is onze verplichte stage de opstap naar de eerste echte baan."

Waarom kiezen voor de master Criminaliteit en Rechtshandhaving?

Studenten kiezen voor de master omdat zij affiniteit hebben met menselijk gedrag en criminaliteit en zich daarin willen verdiepen om bij te kunnen dragen aan preventie en bestrijding. Criminologen (juristen en niet-juristen!) zijn werkzaam bij onder meer politie, Openbaar Ministerie, gevangeniswezen, reclassering, slachtofferhulp, consultancy- en onderzoekbureaus, beveiliging en bedrijfsleven.

Past de master Criminaliteit en Rechtshandhaving bij jou?

Wil jij na je bachelor Criminologie, Psychologie of een andere sociale wetenschap je tanden zetten in de maatschappelijke uitdaging van criminaliteit? Wil jij gericht onderzoek doen en bijdragen aan betere opsporing en bestrijding ervan? Kies dan voor deze master. Zeker als je onderzoekend bent, geboeid bent door menselijk gedrag en maatschappelijke ontwikkelingen graag op de voet volgt.

Waarom de master Criminaliteit en Rechtshandhaving aan de Universiteit Leiden?

  • De Leidse rechtenfaculteit heeft een goede reputatie, nationaal en internationaal: jouw diploma heeft waarde.
  • De studie is kleinschalig en actief opgezet, met veel aandacht voor de praktijk en eigen onderzoek, samen met medestudenten en docenten.
  • Je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed. Mede dankzij ons grote netwerk en persoonlijke loopbaancoaching vindt het overgrote deel van de Leidse criminologen binnen een halfjaar een passende baan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.