Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Documenten voor directe plaatsing

Onderstaande informatie is ONDER VOORBEHOUD en nog aan wijzigingen onderhevig! De definitieve en volledige informatie is beschikbaar vanaf 1 oktober 2024. Heb je een cijfergemiddelde van 7,60 of hoger voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde dan kan je in aanmerking komen voor directe plaatsing. Je komt alleen voor directe plaatsing in aanmerking na controle en goedkeuring van je cijferlijst en wanneer je hebt voldaan aan de inspanningsverplichting. Kies hieronder jouw vooropleiding en upload je cijfers volgens de instructie. LET OP: Heb je geen gemiddelde van 7,60 of hoger? Dan hoef je géén cijferlijst te uploaden. Je hoeft in dat geval alleen aan de inspanningsverplichting te voldoen om mee te mogen doen aan de ongewogen loting.

Selectie-loting-plaatsingsprocedure en toelatingsprocedure

Let op: de selectie-loting-plaatsingsprocedure en de toelatingsprocedure lopen naast elkaar en zijn niet hetzelfde. De cijferlijsten die hieronder worden gevraagd zijn alléén ten behoeve van de selectie-loting-plaatsingsprocedure. Dat is niet hetzelfde als de toelatingsprocedure! Zie hiervoor de uitleg onder toelatingseisen.

Controle

In het kader van de procedure Selectie, Loting en Plaatsing voor de opleiding Bachelor Criminologie behoudt de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden zich het recht om rapport- en eindexamencijfers steekproefsgewijs te controleren op juistheid en authenticiteit door contact op te nemen met de school.

Zit je nu in 6 VWO en doe je in 2025 eindexamen dan moet je aantonen dat je bent bevorderd van het vijfde naar het zesde leerjaar van het VWO én dat je met de behaalde resultaten een gemiddeld cijfer hebt behaald van 7,60 of hoger voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde (A, B of C). Je kunt dit doen d.m.v. onderstaand formulier waarin tevens voor de vakken Wiskunde, Nederlands en Engels de bij de bevordering behaalde rapportcijfers afgerond op één decimaal vermeld moeten worden.

LET OP: ben je bevorderd van het vijfde naar het zesde leerjaar maar heb je geen gemiddelde van 7,60 of hoger dan hoef je geen cijferlijst in te dienen. Je doet dan mee met de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan. 

Wat moet je doen als je een 7,60 of hoger hebt als cijfergemiddelde voor bovenvermelde vakken?

  1. Bereken zelf het gemiddelde van je overgangscijfers voor Nederlands, Engels en Wiskunde.

    Voorbeeld 1 voor berekening gemiddelde VWO cijfers:
    Nederlands: 7,6
    Engels: 6,8
    Wiskunde: 7,8
    Totaal aantal punten: 22,2 gedeeld door 3 = 7,4 gemiddeld.
    Je hebt een gemiddelde lager dan 7,60 dus dan hoef je geen cijfers aan te leveren.

    Voorbeeld 2 voor berekening gemiddelde VWO cijfers:
    Nederlands: 8,6
    Engels: 7,0
    Wiskunde: 7,8
    Totaal aantal punten: 23,4 gedeeld door 3 = 7,8 gemiddeld.
    Je hebt een gemiddelde hoger dan 7,60 dus je dient documenten te uploaden om in aanmerking te kunnen komen voor directe plaatsing.
     
  2. Als het gemiddelde hoger is dan 7,60 laat dan de onderwijsinstelling op dit formulier de overgangscijfers 5 > 6 VWO voor Nederlands, Engels en Wiskunde invullen (afgerond op één decimaal), het document printen en ondertekenen.
  3. Op het formulier hoeft het gemiddelde niet genoteerd te worden, maar controleer wel de gegevens en onderteken daarna zelf het document.
  4. Scan het ingevulde en ondertekende formulier en sla het PDF/JPG document als volgt op: ‘achternaam_ studentnummer_cijferverklaring overgang 5-6 VWO’.
  5. Upload het formulier in uSis. Uitleg over hoe je het registratiesysteem voor Selectie en Plaatsing gebruikt, vind je in de instructie.

Je komt alleen voor directe plaatsing in aanmerking als je voor de deadline van 31 januari de juiste documenten hebt aangeleverd. Anders kom je alleen in aanmerking voor de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan.

Heb je in 2024 of eerder je VWO eindexamen behaald én de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde (A, B of C) met een gemiddelde van 7,60 of hoger afgerond?

Voorbeeld 1 voor berekening gemiddelde VWO cijfers:
Nederlands: 7,6
Engels: 6,8
Wiskunde: 7,8
Totaal aantal punten: 22,2 gedeeld door 3 = 7,4 gemiddeld.
Je hebt een gemiddelde lager dan 7,60 dus dan hoef je geen cijfers aan te leveren.

Voorbeeld 2 voor berekening gemiddelde VWO cijfers:
Nederlands: 8,6
Engels: 7,0
Wiskunde: 7,8
Totaal aantal punten: 23,4 gedeeld door 3 = 7,8 gemiddeld.

Als het gemiddelde hoger is dan 7,60 dan dien je je eindexamencijfers - afgerond op één decimaal - voor bovenvermelde vakken door te geven.

Deze kun je indienen door het uploaden van een digitaal uittreksel van diploma-gegevens uit 'Mijn DUO'. Uitleg over hoe je het registratiesysteem voor Selectie en Plaatsing gebruikt vind je in de instructie.

LET OP: heb je je VWO-diploma behaald maar heb je geen gemiddelde van 7,60 of hoger dan hoef je geen cijferlijst/digitaal uittreksel in te dienen. 

Je komt alleen voor directe plaatsing in aanmerking als je voor de deadline van 31 januari de juiste documenten hebt aangeleverd. Anders kom je alleen in aanmerking voor de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan.

Heb je in 2024 of eerder je HAVO-diploma behaald én de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde (A, B of C) met een gemiddelde van 7,60 of hoger afgerond, dan moet je documenten aanleveren om in aanmerking te kunnen komen voor directe plaatsing.

Hoe moet je berekenen of je een 7,60 of hoger hebt als HAVO cijfergemiddelde voor bovenvermelde vakken?

  1. Je dient éérst een omrekenfactor toe te passen van 90% vanwege het niveauverschil met VWO-resultaten, om het gemiddelde te kunnen berekenen van bovenvermelde vakken.
  2. Bereken daarna of het gemiddelde (na toepassing van de omrekenfactor) een 7,60 of hoger is. 

Voorbeeld voor berekening gemiddelde HAVO cijfers:

Voorbeeld 1:
Nederlands: 8,6
Engels: 7,5
Wiskunde: 7,8

Totaal aantal punten: 23,9 x 90% = 21,51 gedeeld door 3 = 7,17 gemiddeld

Je hebt een gemiddelde lager dan 7,60 dus dan hoef je geen cijfers aan te leveren.

Voorbeeld 2:
Nederlands: 8,6
Engels: 8,1
Wiskunde: 8,9

Totaal aantal punten: 25,6 x 90% = 23,04 gedeeld door 3 =7,68 gemiddeld

Je hebt een gemiddelde hoger dan 7,60 dus je dient documenten te uploaden om in aanmerking te kunnen komen voor directe plaatsing.

Upload een digitaal uittreksel van je diploma-gegevens uit 'Mijn DUO' in uSis. Uitleg vind je in de instructie.

LET OP: heb je je HAVO-diploma behaald maar heb je geen gemiddelde van 7,60 of hoger na toepassing van de omrekenfactor van 90%, dan hoef je geen cijferlijst/digitaal uittreksel in te dienen. 

Je komt alleen voor directe plaatsing in aanmerking als je voor de deadline van 31 januari de juiste documenten hebt aangeleverd én aan de inspanningsverplichting hebt voldaan. Anders doe je mee met de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan.

 

Voorbeeld: je hebt een HBO-propedeuse (of je bent daar nu nog mee bezig) en je hebt geen VWO-5 overgangscijfers of een HAVO of VWO-einddiploma zoals hierboven uitgevraagd. HBO-cijfers voldoen niet aan de voorwaarde van vergelijkbaarheid met VWO-cijfers dus je hoeft geen HBO-cijferlijst aan te leveren. Je doet mee aan de ongewogen loting mits je aan de inspanningstoets hebt voldaan.

 

Om in aanmerking te kunnen komen voor directe plaatsing dien je een gemiddelde van 7,60 of hoger te hebben voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde (A, B of C)Er wordt voor het vaststellen van het gemiddelde alleen gerekend met eindexamen cijfers HAVO/VWO of een 5 VWO overgangsrapport en niet met cijfers voor een schriftelijk examen. Bij HAVO cijfers dien je eerst een omrekenfactor van 90% toe te passen voordat je gemiddelde berekend kan worden. Zie de uitleg onder 'HAVO-diploma'.

Als je met jouw behaalde resultaten voor bovenvermelde vakken een gemiddelde hebt van 7,60 of hoger, dan kan je een officiële cijferlijst en/of digitaal uittreksel van DUO indienen via het registratiesysteem voor Selectie en Plaatsing. Lees hiervoor eerst de instructie.

Heb je geen gemiddelde van 7,60 dan hoef je geen cijferlijst of digitaal uittreksel van DUO in te dienen. Je doet dan mee met de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan. 

Je komt alleen voor directe plaatsing in aanmerking als je voor de deadline van 31 januari de juiste documenten hebt aangeleverd. Anders doe je mee met de ongewogen loting mits je aan de inspanningsverplichting hebt voldaan.

Vragen over je VAVO cijfers? Stuur een e-mail naar selectiecrim@law.leidenuniv.nl met vermelding van je (Leidse) studentnummer. Vermeld in de e-mail je volledige vooropleiding (ook een eventueel HAVO-diploma) en de status van de (behaalde) vakken via VAVO met betrekking tot Nederlands, Wiskunde en Engels. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.