Universiteit Leiden

nl en

Stadscriminoloog gaat veiligheidsgevoel van Leidenaren onderzoeken

Stadscriminoloog Marianne Franken is sinds begin september de spil in een bijzondere samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de gemeente en de politie. Als promovendus gaat zij vier jaar lang onderzoek doen naar het veiligheidsgevoel van Leidenaren.

Het onderzoek van Franken moet niet alleen inzage geven in hoe veilig Leidenaren hun stad ervaren. Indien nodig kunnen gemeente en politie maatregelen nemen die het veiligheidsgevoel vergroten. 'Je kunt je bijvoorbeeld onveilig voelen, omdat je de angst hebt om overvallen te worden', geeft Franken als voorbeeld. 'Misschien is dat als je weinig zicht hebt in een straat, of in een donker steegje. De gemeente kan er dan voor zorgen dat er betere verlichting geplaatst wordt.'

Veiligheidsmonitor en vragenlijsten

De stadscriminoloog wil een goed beeld krijgen van de omstandigheden die ervoor zorgen dat inwoners van de stad zich onveilig of juist veilig voelen en daarom is het van belang dat Leidenaren meedoen aan het onderzoek. 'Er is heel veel data beschikbaar uit onder andere de Leidse Veiligheidsmonitor, waarin jaarlijks cijfers verzameld worden over bijvoorbeeld woninginbraken of geweldsdelicten. Die data wil ik combineren met de uitkomsten van korte vragenlijsten die de Leidse burger straks kan invullen.'

In het onderzoek wil ik ook kijken naar de omstandigheden die ervoor zorgen dat mensen zich juist wél veilig voelen - Marianne Franken

Juist uit die reeds bestaande Veiligheidsmonitor blijkt dat Leiden al vrij goed scoort op het gebied van veiligheid. Kan dat dan nog beter? 'Het kan altijd beter', vindt Franken. 'Maar in het onderzoek wil ik ook kijken naar de omstandigheden die ervoor zorgen dat mensen zich juist wél veilig voelen. Is dat bijvoorbeeld wanneer je ergens bent waar je veel mensen kent? Of heeft het met een bepaalde locatie of moment tijdens de dag te maken? Ook die kennis kan helpen.'

Marianne Franken

Volgens Franken hebben de universiteit, de gemeente en de politie elkaar gevonden in het onderzoek. ‘Als sociaal geograaf weet ik veel van ruimtelijke inrichting en de gemeente en politie kennen de stad heel goed. Door de samenwerking kan het onderzoek maatschappelijke impact hebben. De Leidenaar heeft er echt iets aan.’ En dat is belangrijk voor Franken, want tevreden is ze pas als de inwoners van de stad zich betrokken voelen bij het onderzoek.

Kick-off van project

Op 27 oktober om 13.45 uur is er een kick-off bijeenkomst waar Franken de opzet van haar onderzoek gaat presenteren. Ook burgemeester Henri Lenferink zal een korte speech geven over de bijzondere samenwerking. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn kan zich hier inschrijven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.