Universiteit Leiden

nl en

Cybersecurity & Cybercrime (BSc)

Sinds 2022 worden er in verhouding al meer mensen in Nederland slachtoffer van cybercrime dan van ‘normale’ criminaliteit. De bachelor Cybersecurity & Cybercrime leidt jou op tot allround cyberexpert, zodat jij de strijd met cybercriminaliteit kan aangaan.

Bibi van den Berg

Hoogleraar Cybersecurity Governance

Bibi van den Berg

"In de komende jaren zijn er veel cybersecurity en cybercrime-specialisten nodig om Nederland veilig te maken èn te houden. Deze opleiding biedt studenten diepgravende kennis en vaardigheden om hun steentje bij te dragen aan die opdracht. Het onderwijs is vernieuwend: naast hoorcolleges en vaardighedenlabs organiseren we een man-in-the-middle-aanval, moot courts en serious games."

Waarom Cybersecurity & Cybercrime studeren?

Er zijn in Nederland op dit moment geen academische programma’s op bachelorniveau op het gebied van cybersecurity of cybercrime. Deze studie springt in dit gat, want de behoefte aan professionals op het terrein van cybercrime en cybersecurity is groot.

De kwetsbaarheid van de digitale wereld heeft meerdere kanten. Cyberspace bestaat nog niet zo lang en de ontwikkelingen gaan razendsnel. De uitdagingen rond digitale veiligheid veranderen steeds en de belangen van burgers, bedrijven en overheden rondom dit thema zijn niet altijd hetzelfde. Het verbeteren van de cybersecurity en het bestrijden van cybercriminaliteit speelt zich af in een voortdurende cyclus van aanval en verdediging.

De bachelor Cybersecurity & Cybercrime:

  • Levert een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van het tekort aan talent (de ‘talent gap’) op het gebied van cybersecurity en cybercrime;
  • Is een multidisciplinair programma: studenten doen kennis en vaardigheden op die aansluiten bij de complexiteit van het veld;
  • Besteedt aandacht aan het urgente thema van cybercrime, zowel vanuit een criminologisch, een juridisch, een bestuurskundig en een technisch perspectief;
  • Leert je hoe hacken werkt, hoe een cybercrimineel denkt, leert je waarom sommige mensen sneller slachtoffer worden dan anderen en je gaat tijdens je studie samen met organisaties aan de slag om cyberchallenges aan te pakken.

Met je diploma op zak ben je een professional op het gebied van cybersecurity & cybercrime.

Waarom Cybersecurity & Cybercrime aan de Universiteit Leiden?

In september 2025 lanceert de Universiteit Leiden in Den Haag de nieuwe bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime. 
De Universiteit Leiden is in de unieke positie om deze bachelor te ontwikkelen en aan te bieden. Bij de drie samenwerkende faculteiten werken wetenschappers al jaren, elk vanuit hun eigen discipline en in gezamenlijkheid, aan de thema’s cybersecurity en cybercrime. Informatici, juristen, criminologen en bestuurs- en organisatiekundigen hebben in de afgelopen jaren (inter)nationaal naam gemaakt met hun onderzoek en onderwijs op dit terrein.

In deze nieuwe bachelor Cybersecurity & Cybercrime, die in september 2025 van start gaat, wordt hun kennis en kunde samengevoegd en jij kan daarvan profiteren.

Past Cybersecurity & Cybercrime bij jou?

Heb jij interesse in juridische, sociale en technische uitdagingen? Heb je daarnaast:

  • Interesse in nieuwe digitale technieken?
  • Oog voor de wereld om je heen?
  • De interesse om cybersecurity en cybercrime vanuit verschillende perspectieven te kunnen benaderen?
  • En een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal?

Dan is de opleiding Cybersecurity & Cybercrime echt iets voor jou!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.