Universiteit Leiden

nl en

Criminologie (BSc)

Selectie & Plaatsing

De Universiteit Leiden hanteert voor collegejaar 2023-2024 selectie en plaatsing voor de opleiding Criminologie. De Leidse bachelor Criminologie heeft plaats voor 170 eerstejaarsstudenten (165 voltijd, 5 deeltijd).

We selecteren nieuwe studenten op basis van kwaliteiten die belangrijk worden geacht voor het (succesvol) volgen van de opleiding Criminologie, zoals taalvaardigheid, analytisch vermogen en niet-cognitieve (studie)vaardigheden.

De selectie-instrumenten die wij gebruiken zijn (elk met een weging van 50 procent):

  • specifieke cijfers vooropleiding. Zie de instructie bij Benodigde documenten voor selectie.
  • het resultaat van de selectietoets.

Deelname aan de selectietoets is verplicht en zal plaatsvinden op zaterdag 4 februari 2023. De selectietoets zal op afstand (digitaal) worden afgenomen. Iedereen die zich via Studielink heeft aangemeld, ontvangt ongeveer twee weken voor de selectietoets een mail met nadere informatie. Vanaf dat moment kun je pas beginnen met het voorbereiden voor de toets.

TIP:
Zorg ervoor dat je die dag beschikt over een computer met microfoon en camera en een goed werkende internetverbinding in een omgeving waar je je kunt concentreren.

Op dit moment mag je in Leiden twee keer deelnemen aan de selectie voor de bachelor Criminologie.

Rangnummer
De periode tussen 6 februari en 15 april 2023 wordt gebruikt voor het bepalen van het rangnummer.

Hoe hoger het resultaat, hoe hoger de plek op de ranglijst. Diegenen die minder goed gescoord hebben, komen lager op de lijst terecht en worden (bij een groter aantal aanmelders dan er plekken zijn) mogelijk niet geplaatst.

Op 15 april 2023 ontvang je een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Hier lees je meer over de uitslag van de selectieprocedure en wat je kunt doen.

Voor meer informatie over de selectieprocedure, zie het reglement Selectie en Plaatsing Universiteit Leiden Bacheloropleiding Criminologie 2023-2024.

In Studielink zie je hoeveel selectiepogingen je hebt verbruikt. Indien je gezakt bent voor het eindexamen van het middelbaar onderwijs, kun je een selectiepoging laten verwijderen. Voor meer informatie, zie de website.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.