Universiteit Leiden

nl en

'Ik dacht wel gelijk: dit is een hele mooie plek om te gaan studeren'

Proefstuderen is een goede manier om een studierichting beter te leren kennen. Van 23 tot en met 25 november kwamen scholieren uit binnen- en buitenland ervoor naar Leiden en Den Haag.

Vanessa (17), uit Duitsland

‘In Duitsland zijn er bijna geen studies in het Engels. Daarom wil ik graag in Nederland studeren, en in een internationale stad als Den Haag lijkt me dat extra leuk. Ook omdat ik geïnteresseerd ben in politiek. Ik wil hier graag te weten komen hoe studeren in Nederland is en of het iets voor mij. Tot nu toe vind ik vooral het gebouw heel modern en licht. Ik zie mezelf hier volgend jaar wel rondlopen. International Relations & Organizations lijkt me erg leuk.’

Niels (16)

'Ik heb vandaag gekeken bij Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW), en daarnaast oriënteer ik me nog op Scheikunde en Molecular Science & Technology. Ik ben al in Utrecht geweest, en ga nog naar de TU Delft, misschien nog Wageningen. Ik wilde weten wat BFW inhoudt, wat je ermee kunt, hoe de bachelorfase eruit ziet, dat soort dingen. Die informatie heb ik gekregen, de antwoorden waren heel duidelijk, en ik ben nu zeker deze studie aan het overwegen. Er zitten allerlei dingen in die ik leuk vind: scheikunde en biologie, en de combinatie met geneeskunde en farmacie spreekt me ook erg aan. Het lijkt me mooi om later onderzoek te doen op die gebieden.’

Maaike (18)

'Ik weet al zeker dat ik Geneeskunde ga doen, maar nog niet waar. Ik twijfel tussen Leiden en Utrecht. Ik laat mijn keuze afhangen van de manier waarop de studie wordt ingevuld, en de sfeer: hoe voel ik me bij de mensen en de stad? Wat de invulling van de studie betreft: in Utrecht doen ze al heel vroeg coschappen, en bij Leiden weet ik niet precies hoe dat zit. Dat hoop ik vandaag te horen. Ik zou die coschappen zo vroeg mogelijk willen doen, om snel in contact te komen met echte patiënten. Dat zijn toch de mensen waar je het voor doet.’

Jake (17), uit Ierland.

'Tijdens mijn zoektocht naar universiteiten kwam ik erachter dat de opleidingen in Leiden een meer internationaal, vergelijkend karakter hebben dan de studies in Dublin. Ik ben geïnteresseerd in de opleiding Philosophy - Global and Comparative Perspectives. Tijdens het proefstuderen wilde ik erachter komen wat het 'Global'-element uit die opleiding precies inhoudt. Ik heb vandaag gehoord over Arabische en Chinese filosofie, fascinerend. Vandaag was nog maar een voorproefje, ik wil alleen nog maar méér horen over denkrichtingen vanuit de hele wereld. Ik ben bovendien al echt verliefd geworden op Leiden. Ik vind de stad heel prettig, rustiger dan bijvoorbeeld het toeristische Amsterdam. Ik heb me al ingeschreven voor de opleiding: nu maar hopen dat ik word toegelaten.'

Jesse (16)

'Ik heb vandaag gekeken bij Engelse Taal en Cultuur. Als ik dit ga studeren, staat mijn keuze voor Leiden wel vast. Via voorlichting op mijn school weet ik dat Leiden zich meer dan andere universiteiten richt op Oud- en Middel- Engels. Ik zou proefstuderen zeker aanraden aan scholieren. Het werkcollege was bijvoorbeeld heel anders dan ik me van tevoren had voorgesteld. Eerst dacht ik dat een werkcollege meer iets was waarbij je een opdracht kreeg, dat je die dan helemaal zelfstandig moest uitwerken, dat de opdracht achteraf werd nagekeken. Dat bleek niet zo te zijn, het is veel meer een college waarbij je in een groepje in gesprek bent met de docent. Ik ben blij dat ik gekomen ben. Een algemene Open Dag laat niet zien hoe het eraan toegaat in een les, Proefstuderen wél.’

Mees (18)

'Ik kijk nu naar Industrieel Ontwerpen (IO), Archeologie en Graphic Design. Ik vind het fijn als ik mijn creativiteit kwijt kan. Bij Archeologie is dat indirecter: je moet met je creativiteit een beeld vormen van wat er volgens jou vroeger is gebeurd. Tijdens het Proefstuderen moesten we een stukje tekst lezen dat misschien wel of misschien niet uit de tombe van een koning afkomstig was. Vervolgens kregen we meer informatie over de vindplaats. Ik werd enthousiast, omdat de hoogleraar zo bevlogen vertelde wat je allemaal kon doen om meer over dat stukje tekst te weten te komen. Ik zie mezelf hier wel rondlopen.'

Sander (20)

'Ik ben ook al op de Open Dag geweest, en ben toen gaan kijken naar Politicologie, Russische Studies, en Bestuurskunde. En bij de presentatie van Bestuurskunde dacht ik gelijk, dit moet ik gaan doen. Ik ben geïnteresseerd in politiek en hou van problemen oplossen, dus dat past er heel goed bij denk ik. Ik kom hier dus eigenlijk om mijn keuze te bevestigen. Toen ik net van het station naar de universiteit liep, en een paar ministeries zag, dacht ik wel gelijk dit is een hele mooie plek om Bestuurskunde te gaan studeren.’

Proefstuderen gemist?

Kon jij er niet bij zijn? Geen zorgen. Kijk in de kalender voor meer voorlichtingsactiviteiten voor aanstaande bachelorstudenten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.