Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid (LLB)

Consumentenklachten, de strijd tegen drugs, familiezaken, staatskwesties: rechtsgeleerdheid is maatschappelijk relevant en actueel. Wil je een loopbaan ‘in toga’, kies dan voor een studie Rechtsgeleerdheid.

Waarom Rechtsgeleerdheid studeren?

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid is breed, maatschappelijk relevant en heel concreet. Tijdens colleges worden actuele onderwerpen besproken, gekoppeld aan de wetenschappelijke theorie: kinderrechten, politiek, sport, rampen of criminaliteit. Na je bacheloropleiding kun je kiezen voor veel masterspecialisaties, van Burgerlijk recht, Strafrecht tot Internationaal recht. En behaal je je master, dan heb toegang tot de toga-beroepen zoals rechter, advocaat en officier van Justitie (OM).

Waarom Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden?

  • Je leert bij de opleiding Rechtsgeleerdheid alles over nationaal, Europees en internationaal recht van inspirerende docenten die vaak zelf werken als rechter, advocaat, notaris of (bedrijfs)jurist.
  • Je kunt je studie verbreden door bijvoorbeeld een vreemde taal te leren, stage te lopen bij de beste juridische partners van de faculteit of deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma.
  • Onze excellente voorzieningen, zoals de Moot Court-zaal, de juridische bibliotheek en ons ijzersterke internationale netwerk, staan ook tot jouw beschikking.

Lees meer redenen om Rechtsgeleerdheid te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past Rechtsgeleerdheid bij jou?

Heb jij belangstelling voor mensen en maatschappelijke ontwikkelingen? Ben je nieuwsgierig en analytisch en kun je goed redeneren? Dan is Rechtsgeleerdheid waarschijnlijk iets voor jou. Als jurist probeer je op een creatieve manier, binnen het rechtssysteem, de beste oplossing te vinden. Gevoel voor taal, zelfdiscipline, een kritische houding en doorzettingsvermogen komen daarbij goed van pas.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor Rechtsgeleerdheid.

Vier specialisaties Rechtsgeleerdheid

De brede bacheloropleiding is opgedeeld in de vier specialisaties: Rechtsgeleerdheid, Recht en Economie, Entrepeneurship en Management en International Business Law. Na je eerste jaar maak je de keuze voor de specialisatie die het beste bij je past. 

De specialisatie Rechtsgeleerdheid is de grootste en zo samengesteld dat je met je bachelordiploma – in combinatie met een van onze juridische masters – het zogenoemde civiel effect behaalt. Daarmee voldoe je direct aan de eisen die gelden voor toelating tot zowel de advocatuur als de rechterlijke macht.

Ambieer je een loopbaan in het internationale bedrijfsleven, in een bedrijf, of als advocaat, bij de overheid of een internationale organisatie, dan kun je voor de specialisatie International Business Law kiezen. Hier bouw je grondige, algemene kennis op van Rechtsgeleerdheid, die je uitbreidt met vakken die voor internationaal opererende bedrijfsjuristen tegenwoordig essentieel zijn.

De specialisatie Entrepreneurship & Management bereid je voor op een maatschappelijke loopbaan als juridisch ondernemer, bedrijfsjurist, partner bij een groot advocatenkantoor of andere functies waarbij een brede bedrijfswetenschappelijke oriëntatie gewenst is.

Veel maatschappelijke vraagstukken kunnen op een juridische manier worden bekeken, maar de economische gevolgen zijn zeker niet weg te denken. Door het volgen van de specialisatie Economie ben je niet alleen deskundig op het gebied van het recht, maar heb je ook grondige kennis opgedaan van de algemene economie.