Universiteit Leiden

nl en

Psycholoog Jos Brosschot in LD over stress door isolatie

Langdurige stress verzwakt het immuunsysteem, waarschuwt psycholoog Jos Brosschot in een interview met het Leidsch Dagblad. Afzondering van de groep kan leiden tot gevoelens van onveiligheid en stress. Onderhoud daarom in deze tijd voldoende contact, zo adviseert hij.

Brosschot is in Leiden bijzonder hoogleraar Psycho-fysiologische Mechanismen van Stress in het Dagelijks Leven. In het Leidsch Dagblad legt hij uit wat de negatieve gevolgen van stress kunnen zijn. Mensen die kampen met veel stress hebben eerder last van een hoge bloeddruk waardoor de hormoonhuishouding verstoord kan raken. Deze aandoeningen kunnen ook het immuunsysteem verstoren en zo de kans op ziektes vergroten.   

Jos Brosschot.

Sociale wezens

Brosschot onderzoekt hoe stress voorkomen en onderdrukt kan worden. Gevoelens van veiligheid blijken een belangrijke rol te spelen. ‘We zien dat mensen die lange tijd eenzaam zijn vaker een hogere bloeddruk hebben en dat bij hen de afgifte van het hormoon cortisol is verstoord’, vertelt Brosschot. Mensen zijn sociale wezens en afzondering van de groep kan leiden tot gevoelens van onveiligheid, zo verklaart hij. Daarom is het belangrijk om in deze tijd van social distancing voldoende contact te onderhouden. Of het nu een praatje is met de buren of digitaal contact met familie, vrienden en collega’s. ‘Gevoelens van saamhorigheid helpen het stressniveau omlaag te brengen.’

Lees het hele interview (€) ‘Minder stress door saamhorigheid?’ in het LD (3 april 2020)

Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.