Universiteit Leiden

nl en

Overheid, media en burgers: Kijk uit voor het nocebo corona effect

Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over het coronavirus en de gevolgen ervan, met koppen zoals 'Nederlanders steeds angstiger voor coronavirus' of 'Veel zorgen en stress om coronacrisis'.

In de communicatie rondom Corona is het van groot belang om burgers het reële gevaar en het belang van allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen in te laten zien. De angst voor het coronavirus en de gevolgen hiervan hebben een groot effect op het dagelijks bestaan.

Deels is dit functioneel gebleken. Als de angst om zelf het virus op te lopen een bijdrage kan leveren tot het houden van 1,5m afstand dan betreft het functionele angst, die niet alleen een individueel maar ook een sociaal doel dient. Angst is dan een gezonde en natuurlijke reactie op stressvolle omstandigheden. Angst kan echter ook allerlei lichamelijke en psychische klachten versterken, ons gedrag juist negatief beïnvloeden en ons afweersysteem aantasten. Wat is er dan aan de hand?

Hoe kunnen zorgen over corona klachten juist versterken?

Negatieve effecten van behandelingen en/of aandoeningen door zorgen of angst voor diezelfde behandeling of aandoening noemen we een nocebo effect, het negatieve broertje van de placebo effect. Het nocebo effect ontstaat op grond van negatieve verwachtingen die een burger, patiënt of behandelaar heeft ten opzichte van een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld angst voor risico’s en bijwerkingen van een behandeling of angst voor het krijgen van een infectie. Dit effect kan juist de gevreesde symptomen en klachten weer versterken, volgens het principe ‘you get what you expect’ als een soort self-fulfilling prophecy. Hoe werkt dit dan? En wat is eraan te doen?

Blog Andrea Evers en Joost Derwig voor de Landelijke Vereniging Medische Psychologie
Overheid, media en burgers: Kijk uit voor het Nocebo Corona Effect

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.