Universiteit Leiden

nl en

Han de Winde

Hoogleraar Industriële biotechnologie / opleidingsdirecteur

Naam
Prof.dr. J.H. de Winde
Telefoon
+31 71 527 1036
E-mail
j.h.de.winde@science.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-7999-9317

Han de Winde is hoogleraar in industriële biotechnologie aan de Universiteit Leiden. Specialiteiten: Integraal management van onderzoek, ontwikkeling en onderwijs; inclusief effectieve HRM, budgettaire verantwoordelijkheid en de ontwikkeling van strategie. In combinatie met een grondige expertise op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op BSc, MSc, PhD en gevorderd niveau.

Meer informatie over Han de Winde

Nieuws

Wetenschappelijke ervaring

Han de Winde (1962) studeerde organische chemie en biochemie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en promoveerde in de moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was NWO postdoctoraal research fellow bij het Amsterdams Biocenter en EC-HCM fellow bij het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van de Cel, Katholieke Universiteit Leuven, België. In 1996 ging hij het onderzoek in in Leuven als assistent professor. In 2000 werd hij benoemd tot Senior Scientist Genetics & Physiology bij DSM Bakery Ingredients. In 2002 werd hij parttime hoogleraar in Industrial Genomics, aan de TU Delft. In 2004 werd hij benoemd tot Principal Scientist Microbiële Genetica en Fysiologie bij DSM Food Specialties RD & T, met zowel zakelijke en R & D-strategische verantwoordelijkheden.

In 2006 werd Han de Winde benoemd tot wetenschappelijk directeur en hoogleraar in Genetics and Genomics of Industrial Micro-organismen bij de afdeling Biotechnologie, TU Delft. Hij was zakelijk directeur van het Kluyver Center for Genomics of Industrial Fermentation (NWO-NGI Centre of Excellence), en wetenschappelijk directeur van het Delft Research Centre for Life Science and Technology (DRC-LST), en van de Graduate Research School 'Biotechnologische Wetenschappen Delft-Leiden '(BSDL). In 2010 werd hij vice-decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, TU Delft en voorzitter van de Raad van Bestuur van Advanced Chemical Technologies for Sustainability (ACTS), een strategische alliantie van de Nederlandse National Science Foundation NWO. Sinds 2012 is hij vice-voorzitter van de Chemie bestuur van de Nederlandse National Science Foundation (NWO-CW).

Sinds april 2013 is Han de Winde vice-decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, en hoogleraar industriële biotechnologie aan de Universiteit Leiden. In september 2018 trad hij af als vice-decaan.

Specialiteiten: Integraal management van onderzoek, ontwikkeling en onderwijs; inclusief effectieve HRM, budgettaire verantwoordelijkheid, strategie-ontwikkeling. In combinatie met een grondige expertise op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op BSc, MSc, PhD en gevorderd niveau.

Hoogleraar Industriële biotechnologie / opleidingsdirecteur

 • Wiskunde en Natuurwetenschappen
 • Instituut Biologie Leiden
 • IBL onderwijs

Werkadres

Sylvius
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden
Kamernummer 1.5.16

Contact

 • NWO Member, various Review Committees
 • FWO Flanders, BE Member, various Review Committees
 • NVAO & VLAIO Member, various Review Committees
 • Foundation 15th Yeast Conference Chairman
 • ICA Bioeconomy Committee Knowledge sharing on Bioeconomy components between EU Life Science Universities
 • Leiden University College LUC Member, Advisory Council
 • Deep Branch Biotechnology Member, Scientific Advisory Board
 • Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden Voorzitter
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.