Universiteit Leiden

nl en

Leidse studenten grote winnaar bij internationale biologiewedstrijd iGEM

Het Leidse iGEM-team heeft de hoofdprijs gewonnen bij de gelijknamige internationale biologiewedstrijd. De studenten wonnen daarnaast nog vijf prijzen, waaronder die voor beste diagnostiek en beste inclusiviteit. ‘We kunnen het nog niet helemaal geloven, het voelt bijna absurd,’ vertelde teamlid Amber Schonk gisteren aan universitair weekblad Mare. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Winnen via een videoverbinding

De finale van iGEM, ook wel de Giant Jamboree genoemd, vindt normaal gesproken plaats in MIT’s thuisbasis Boston, maar corona gooide roet in het eten. De veertien Leidse iGEM-studenten volgden de finale daarom via een videoverbinding. ‘We wisten al sinds afgelopen donderdag dat we meedongen voor de Grand Prize,’ zei student biomedische wetenschappen Amber Schonk in Mare. ‘Dat was wat we allemaal het meest hoopten te winnen. Maar we wilden ook graag de prijs voor de categorie diagnostiek, en dat is gelukt!’ Tegenover het Leidsch Dagblad zei Schonk het volgende: ‘We hebben het zondagavond goed gevierd, maar niet te laat, want tegen een uur of twaalf waren we wel door onze adrenaline heen.’

Uitbarsting van vreugde bij de uitslag

Doorgaan na iGEM

Het resultaat van iGEM Leiden is gerust knap te noemen: in totaal deden zo’n 250 teams uit de hele wereld mee aan de wedstrijd. De jury was onder de indruk van het concept dat de Leidse studenten bedachten: de universele virus-testkit Rapidemic (zie kader). Het team wil nu verder gaan dan een concept en de uitvinding daadwerkelijk gaan ontwikkelen. ‘We zijn alweer bezig met een nieuwe wedstrijd, de Gulliver-prijs voor ondernemerschap,’ aldus scheikundestudent Aukje Beers in Mare. ‘We willen ons project echt voorzetten buiten iGEM.’

Kleurenblind

De inclusiviteitsprijs die het team binnensleepte, had een kleurrijk randje: ze kregen de prijs omdat ze in hun ontwerp rekening hielden met kleurenblindheid. Rapidemic werkt namelijk met kleuren die aanduiden of de uitslag positief of negatief is. ‘Een van onze teamleden die literatuuronderzoek deed, kon in sommige papers het kleurverschil niet goed zien en moest hulp krijgen van andere leden,’ staat op de website van iGEM Leiden. ‘Om rekening te houden met mensen die kleurenblind zijn, hebben we onze website en testoutput kleurenblindvriendelijk gemaakt.’ 

In de media

Rapidemic 

Met Rapidemic wil het studententeam infectieziekten in een pril stadium detecteren. De testkit moet zelfs in de meest afgelegen gebieden uitkomst kunnen bieden bij gevaarlijke infectieziekten. In een handzaam doosje zit als het ware een compleet mini-laboratorium, waarmee een arts in korte tijd en met minimale kosten kan vaststellen of een patiënt de betreffende ziekte heeft. 

iGEM Leiden 2020 heeft de volgende prijzen gewonnen: 

  • Grand Prize
  • Gold Medal 
  • Best Diagnostics Track
  • Best Wiki
  • Best Inclusion
  • Best Supporting Entrepreneurship
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.