Universiteit Leiden

nl en

Leidse promovendus presenteert internationaal studentenevenement

Van pipetteren in het lab naar stralend voor de camera bij een wereldwijd studentenevenement. Met 8.000 kijkers op de livestream presenteerde Marjolein Crooijmans dit jaar de iGEM Giant Jamboree in Parijs.

De tiendaagse iGEM Giant Jamboree is de afsluiting en grote finale van iGEM, een studentencompetitie voor het uitdenken van grensverleggende projecten in de synthetische biologie. Dit jaar namen 250 universiteitsteams deel. Maar waar normaalgesproken de teams van over de hele wereld samenkomen voor de Jamboree, vond het evenement ditmaal voor het tweede jaar op rij  online plaats. 

Supervet

Crooijmans was één van de vier presentatoren van de digitale finale. Daarmee lag haar onderzoek bij het Instituut Biologie Leiden (IBL) naar het effect van antibiotica op de celwand van bacteriën even stil. ‘Supervet,’ beschrijft de promovendus haar tijd als presentator. ‘We namen de finale op in het hoofdkwartier van iGEM in Parijs. Een hele inspirerende plek, mede doordat ik eindelijk de kern van iGEM in het echt heb ontmoet. En ook het presenteren zelf was natuurlijk een nieuwe belevenis, net als het opnemen van allerlei filmpjes rondom het hoofdevenement.’

Teaser: de trofeeën zijn in Parijs

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Na de grote overwinning van Leidse biologen van vorig jaar was aan Crooijmans de taak om de wisselbeker mee te nemen naar Parijs. De grote BioBrick trofee – die maanden bij de ingang van het Sylvius tentoon heeft gestaan – nam ze mee in de trein, om daarna te overhandigen aan de nieuwe winnaars van Universiteit Marburg. 

Het gezicht van iGEM

Samen met presentatoren uit Mexico, India en Brazilië, werd Crooijmans het gezicht van iGEM 2021. ‘Doordat het online is, merk je daar niet heel veel van. Je maakt de winnaars bekend, zonder dat je de reactie van de teams ziet. Dat is jammer,’ merkt ze op. Slechts een paar teams waren uitgenodigd in aparte zalen in Parijs, zoals de winnende groep uit Leiden. ‘Zo konden we toch om het hoekje kijken om de reactie en het enthousiasme vanuit het publiek te ervaren.’ 

Bloopers

Met veel plezier kijkt Cooijmans terug op de toch loodzware weken. ‘Het ziet er allemaal heel professioneel uit, maar achter de schermen waren het lange en soms chaotische dagen. Wel was het vaak lachen, gieren, brullen met meer dan genoeg blooper-momenten. En ook die verschenen dan uiteindelijk weer op sociale media,’ vertelt ze. Deze zijn te vinden op de TikTok-pagina van het iGEM hoofdkwartier. 

Volgend jaar hoopt ze dat het event weer zo groot kan uitpakken als afgelopen jaren. Maar wel weer met haar als presentator. Crooijmans: ‘Ik heb ervoor gezorgd dat ik de Universiteit Leiden goed promootte. Ik de onze universiteit wel 100 keer genoemd in die dagen. Die kans wil ik volgend jaar weer hebben, mét juigend publiek.’

Het iGEM team in Parijs
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.