Universiteit Leiden

nl en

‘Jullie geven de stad een internationale tint’

Uit alle hoeken van de wereld komen studenten en promovendi naar Leiden of Den Haag. Als blijk van waardering voor hun komst reikte de gemeente Leiden op 16 november een certificaat uit aan de nieuwste lichting. ‘Nu voel ik me nog meer onderdeel van de gemeenschap.’

Chinees, Spaans, Bantoe, Grieks…Niet vaak klinken er in het Leidse stadhuis zoveel verschillende talen tegelijk. De gemeente Leiden nodigde 239 internationale (PhD)studenten uit die minstens veertig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen. Locoburgemeester Paul Laudy legde in zijn toespraak uit waarom: ‘Jullie geven de stad een internationale tint. We zijn trots dat jullie hier zijn. Hang het certificaat op in je kamer en wees een ambassadeur van de stad.’

Universiteit wil geen eiland zijn

Ook hoogleraar Han de Winde, vicedecaan van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, benadrukte namens de universiteit het belang van internationale studenten. ‘De universiteit wil geen eiland in de samenleving zijn. Daarom is het belangrijk dat zoveel verschillende nationaliteiten hier samen zijn.’ Hij verwelkomde nadrukkelijk ook de groep studenten en promovendi die in Den Haag studeren of onderzoek doen en ook zij kregen een certificaat.  

Konstantinos Zompoulakis met locoburgemeester Paul Laudy.

Meer onderdeel van de gemeenschap

Konstantinos Zompoulakis, een Griekse promovendus, ontving als eerste uit handen van Laudy de Leidse oorkonde. Wat betekent dat voor hem? ‘Het is een leuke verrassing en deze geste zorgt ervoor dat ik me nog meer onderdeel voel van de gemeenschap.’ De uit Athene afkomstige Zompoulakis studeerde al Rechten in Leiden. Een terugkeer naar zijn land dat al jaren in crisis verkeert zag hij niet zitten. Daarom greep hij de kans op een promotieplaats met beide handen aan en doet hij nu onderzoek naar Europees staatsrecht. ‘Ik heb het erg naar mijn zin hier. De hoogleraren zijn heel behulpzaam en experts op hun vakgebied. En Leiden is in vergelijking met Athene een prettige stad met een hoge levensstandaard.’ 

Natassja de Matthos Rojas uit Chili met Jose Manuel Monry Diaz uit Mexico.

Chili en Mexico

Natassja de Matthos Rojas uit Chili wisselde ervaringen uit met Jose Manuel Monry Diaz uit Mexico. Rojas studeert Latin American Studies. Ze koos voor Leiden vanwege de opzet van de studie. ‘Het programma bevat veel cultuur en er is veel aandacht voor filmanalyse.’ Diaz studeert Crisis and Security Management in Den Haag. ‘Zo’n studie bestaat niet in Mexico. Ik vind vooral de combinatie van theoretische en praktische aspecten goed. Het was wel een eye opener voor mij om te ontdekken dat het niveauverschil tussen Leiden en mijn oude universiteit in Mexico zo groot is.’ Rojas keert na haar afstuderen weer terug naar haar moederland Chili maar Diaz heeft andere plannen. ‘Ik hoop dat ik hier een baan kan vinden.’              

Joan Mumbfu Nformi uit Kameroen.

Afrikaanse geschiedenis studeren buiten Afrika

Hoe geven Nederlandse en andere Europese wetenschappers college over Afrika? Dat wilde Joan Mumbfu Nformi uit Kameroen graag weten. ‘Ik wilde Afrikaanse geschiedenis buiten Afrika studeren.’ Wat haar opvalt is de ‘multidimensionale benadering’ in Leiden. ‘In Kameroen zijn we toch vooral geïnteresseerd in de geschiedenis van de eigen regio, maar in Leiden is African Studies een stuk breder en benaderen we het continent vanuit veel meer verschillende perspectieven.' De studie laat haar niet onberoerd. Als student moet je objectief zijn. Maar ik moet toegeven dat de geschiedenis over de kolonialisering en de slavenhandel mij wel raakt.’  

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie