Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Profiel

Welke waarden heeft de Universiteit Leiden hoog in het vaandel staan? Waar staat zij voor en wat vindt zij belangrijk?

Bolwerk van vrijheid

Praesidium libertatis is het motto van de Universiteit Leiden. Dat betekent Bolwerk van de vrijheid. De universiteit staat van oudsher voor vrijheid van geest, van denken en spreken en voor een ongebonden ontwikkeling van onderzoek en onderwijs. De universiteit wil wetenschappers en studenten de omgeving en ruimte bieden om het beste uit zichzelf te halen. Zij staat open voor iedereen die hier wil studeren of werken en het uiterste uit zichzelf wil halen. De universiteit heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en richt zich ook op toekomstige generaties. Dat betekent excellentie ten behoeve van een veiliger, gezonder, duurzamer, welvarender en rechtvaardiger wereld – lokaal, regionaal en wereldwijd.

De universiteit heeft haar visie, missie en kernwaarden vastgelegd. Ook kijken we naar de toekomst – onze ambities staan in het Instellingsplan 2015-2020. Hier leest u meer over de bijbehorende strategie.