Universiteit Leiden

nl en

Ignas Snellen

Wetenschappelijk directeur / hoogleraar Observationele astrofysica

Naam
Prof.dr. I.A.G. Snellen
Telefoon
+31 71 527 5838
E-mail
snellen@strw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-1624-3667

Hoogleraar Ignas Snellen doet onderzoek naar exoplaneten en de atmosferen daarvan. Zijn onderzoek doet hij met telescopen vanaf de aarde. Daarbij wordt het beeld verstoord door onze eigen atmosfeer. Snellen heeft een methode ontwikkeld om te meten hoe die verstoring wordt gecompenseerd.

Meer informatie over Ignas Snellen

Nieuws

Ignas Snellen is hoogleraar Observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Na het afsluiten van zijn promotieonderzoek in Leiden in 1997, werkte hij drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge, waarna hij een astronomie docent werd aan de Universiteit van Edinburgh. Hij keerde terug naar de Universiteit Leiden in 2004.

Zijn voornaamste onderzoeksgebied is exoplaneten. De groep van Snellen ontwikkelt observatie en data-reductie technieken voor de telescopen op de grond, en in het bijzonder voor de toekomstige Extremely Large Telescopes (ELT). Belangrijke successen zijn bereikt met behulp van hoge-dispersie spectroscopie, waarin het licht van de planeet wordt afgescheiden van de veel heldere sterrenhemel door middel van de eigen spectrale kenmerken in combinatie met de tijd-differentiaal en / of ruimtelijke scheidingstechnieken - technieken die vaak ontwikkeld zijn in zijn team.

Snellen's team heeft ook een nieuwe camera-systeem, MASCARA, ontwikkeld om de helderste transiting planeten aan de hemel te vinden. Het eerste systeem is in werking op La Palma.

STRW page

Persoonlijke homepage

Wetenschappelijk directeur / hoogleraar Observationele astrofysica

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW4.03

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.