Universiteit Leiden

nl en

Succesvolle 3 October University tijdens Leidens Ontzet

Op 3 oktober vierde Leiden haar jaarlijkse feestdag: het Leidens Ontzet. In het Van der Werfpark nodigde de Universiteit Leiden belangstellenden uit voor de 3 October University.

De tent van de 3 October University in het Van der Werfpark zat dit jaar weer vol met enkele honderden belangstellenden, hiermee was ook de tweede editie een succes. Het evenement trok niet alleen Leidse bezoekers, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving. De bezoekers konden zich verdiepen in onderwerpen zoals leven op andere planeten, de rol van de burgemeester op het gebied van veiligheid en erfelijke eigenschappen en DNA.

Leven op andere planeten

Hoogleraar sterrenkunde Ignas Snellen vertelde over het onderzoek naar leven op planeten rond andere zonnen dan de onze. ‘We zijn niet ver verwijderd van het vinden van andere aardes’, zei hij. ‘Het kan niet anders of er zijn andere planeten die ongeveer dezelfde grootte en klimaat hebben als die van ons.’

De macht van burgemeersters

Benieuwd  hoe de Leidse burgemeester voor een veilige stad zorgt? Daarover vertelde bestuurskundige Ruth Prins. Het bewaken van de openbare orde en veiligheid is de laatste tijd door steeds complexere bedreigingen echter niet makkelijker geworden. Burgemeesters hebben meer bevoegdheden gekregen. Prins onderzoekt of ze daardoor niet te machtig zijn geworden.

Wie is de supertaster?

Afsluiter van de middag was Karin van der Tuin, arts-onderzoeker bij het LUMC. Zij vertelde welke eigenschappen allemaal in je DNA vastgelegd zijn. Wie in het publiek proeft bijna geen bittere smaken, wie is een supertaster? Erfelijke informatie komt steeds sneller en goedkoper beschikbaar. Van der Tuin discussieerde met haar publiek over de wenselijkheid daarvan. Wie wil nu echt in de toekomst van de eigen gezondheid kijken?

Over de 3 October University

De 3 October University is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap en werd georganiseerd in samenwerking met de studentenvereniging Augustinus en de 3 October Vereeniging.   

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.