Universiteit Leiden

nl en

Snuffelen aan de dampkring van exoplaneten

Een kijkje nemen in de atmosfeer van planeten ver buiten ons eigen zonnestelsel: de James Webb Space Telescope maakt het mogelijk. Leidse astronomen Yamila Miguel en Ignas Snellen leggen in de Volkskrant uit waarom de resultaten die binnenkort in Nature verschijnen zo spannend zijn.

‘Atmosfeermetingen aan een rotsachtige planeet zijn heel moeilijk’, stelt Yamila Miguel in de Volkskrant van 13 november. ‘We weten niet eens of ze wel een dampkring hebben. Het enige wat we zeker weten is dat we verrast zullen worden door de nieuwe resultaten.’ Tot nu toe is alleen nog de ontdekking van CO2 in een buitenaardse atmosfeer bekendgemaakt, maar volgens Miguel is er nog veel meer ontdekt. ‘Eigenlijk is het best bijzonder dat er tot nu toe nog niets is uitgelekt.’

Lees het artikel

Meer weten over de nieuwe resultaten van de James Webb Space Telescope. Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl

Naar Volkskrant.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.