Universiteit Leiden

nl en
ESO/L. Calçada

Ignas Snellen en Anthony Brown in Telegraaf met overleden satelliet

Sterrenkundigen Ignas Snellen en Anthony Brown stonden met hun recentste ontdekking in De Telegraaf van 22 augustus. Ze wisten de massa van de pasgeboren exoplaneet Beta Pictoris b te bepalen. Hun ontdekking, die een publicatie opleverde in het blad Nature Astronomy, was zelfs het 'Nieuws van de dag'.

Overleden satelliet

Opmerkelijk aan het onderzoek van Snellen en Brown is dat ze hiervoor waarnemingen van Hipparcos gebruikten, een satelliet die al meer dan vijfentwintig jaar buiten werking is. Ze vergeleken de gegevens van de kwart eeuw oude satelliet vervolgens met diens huidige hypermoderne opvolger Gaia. De gecombineerde metingen laten zien dat sommige theorieën over hoe planeten ontstaan nu de deur uit kunnen. 

Media

- De Telegraaf - Dode satelliet onthult geheim kokendhete reuzenplaneet (alleen voor abonnees)

- Zie hieronder het 'Nieuws van de week'-artikel: Echo uit het verleden sleutel van succes (klik om te vergroten): 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.