Universiteit Leiden

nl en

Exoplaneet-onderzoekers krijgen hun eigen YouTube

Hoogleraar Ignas Snellen ontwikkelde een online platform waarop onderzoekers van exoplaneten video’s kunnen plaatsen over hun werk: exoplanet-talks.org. ‘Vooral jonge collega’s kunnen zo hun onderzoek beter onder de aandacht brengen.’

Exoplanet-talks.org is een soort YouTube, maar dan uitsluitend met voordrachten over wetenschappelijk onderzoek naar exoplaneten, oftewel planeten die om een andere ster draaien dan de zon. Zo’n platform lost diverse problemen op, volgens hoogleraar Observationele astrofysica Ignas Snellen.

Snelle vertelt: ‘Binnen ons veld houden we wereldwijd heel veel bijeenkomsten, we reizen ons helemaal rot. Het probleem van de grote bijeenkomsten is altijd geweest dat er maar een paar plekken beschikbaar zijn voor voordrachten, waardoor vooral jonge onderzoekers weinig kans hadden om hun werk krachtig te presenteren. Je kunt dan wel een poster maken, maar die heeft toch minder impact. Door de pandemie kwamen er meer online bijeenkomsten, waar nóg minder plek was voor voordrachten. Dat maakt de drempel voor jonge onderzoekers alleen maar hoger.’ 

Groener

Via een online platform kan iedereen die lid is een filmpje van een presentatie plaatsen, dat op ieder moment is te bekijken. Ook is er alle ruimte voor vragen die je op elke gelegenheid kunt stellen of beantwoorden. ‘Daarnaast discussiëren we binnen het onderzoeksveld al langer over manieren waarop we ons werk groener kunnen maken, want al dat vliegen is natuurlijk niet wenselijk’, voegt Snellen toe. Als laatste voordeel noemt hij: ‘Een filmpje van een voordracht beklijft waarschijnlijk ook beter dan een presentatie in het echt. Je kunt een en ander nog eens rustig terugkijken.’

Het platform is een afgeschermde omgeving waarop onderzoekers filmpjes kunnen plaatsen binnen een categorie van het onderzoek naar exoplaneten. Om voordrachten te plaatsen is een lidmaatschap vereist, maar iedereen kan de voordrachten bekijken. Na een mailtje en wat posts op sociale media ontving Snellen al meer dan vierhonderd reacties van collega’s met interesse in lidmaatschap. Meer dan een kwart van de ongeveer 1500 onderzoekers die momenteel wereldwijd in dit veld actief zijn. 

Ook iets voor andere onderzoeksvelden

Ook Leidse collega’s buiten het onderzoeksveld hebben interesse kenbaar gemaakt in zo’n platform. ‘Voor dat soort samenwerkingen staan we zeker open’, zegt Snellen. ‘Waarbij het uiteraard wel de bedoeling is dat iedereen z’n eigen platform gaat beheren.’

Naar verwachting neemt een beperkt aantal leden exoplanet-talks.org nog voor het eind van dit jaar in gebruik met een soft-launch. Begin 2021 wordt de toegang dan geheel opengesteld. ‘Ik kan me goed voorstellen dat er een nieuw soort hybride congres ontstaat dat ook na de pandemie blijft bestaan. Met deels online voordrachten en deels persoonlijke ontmoetingen. We weten natuurlijk niet hoe het gaat lopen. Misschien sterft het een snelle dood, maar de eerste vooruitzichten zijn goed. Misschien gaat dit wel heel groot worden.’

Tekst: Jan Joost Aten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.