Universiteit Leiden

nl en

'James Webb-telescoop zet deur open voor nieuw onderzoek naar exoplaneten'

De James Webb Space Telescope komt met zijn eerste foto van een exoplaneet: een planeet die draait om een andere ster dan onze zon. Astronomen zijn verheugd over het kiekje, dat planeet HIP 65426 b laat zien in niet eerder waargenomen golflengten. Ignas Snellen vertelt erover aan De Volkskrant.

Met de nieuwste instrumenten en de grootste lens voor een ruimtetelescoop ooit, kan Webb licht op de foto zetten dat tot voor kort nog onzichtbaar was. Dat resulteert in compleet nieuwe observaties, zelfs op bekende planeten. 'Het was eerst alsof je een kamer wilde inkijken, maar alleen door het sleutelgat in de deur kon kijken,' zegt Ignas Snellen, hoogleraar Observationele astrofysica en exoplaneet expert. 'Met James Webb kunnen we eindelijk de deur opengooien en écht naar binnen kijken.'

James Webb's eerste directe waarneming van een exoplaneet: HIP 65426 b, in nog niet eerder waargenomen golflengten Credits: NASA/ESA/CSA/A.Carter/S.Hinkley/Alyssa Pagan (STScI)

Ontstaansgeschiedenis

Op die manier kunnen astronomen informatie verzamelen over onder andere de chemische samenstelling van planeten. Onlangs vond Webb bijvoorbeeld al koolstofdioxide in de atmosfeer van een exoplaneet. Dit soort ontdekkingen geven ons waardevolle informatie over het onstaan en de levensloop van planeten.

Hoge verwachtingen

Al zijn de foto's nog niet veel meer dan een paar pixelige stipjes, Snellen en zijn collega's over de hele wereld zijn verheugd: 'De beelden zijn prachtig, ze laten in één klap zien dat we hoge verwachtingen mogen hebben van James Webb voor de komende twintig jaar.'

Lees het hele artikel in de Volkskrant - James Webb telescoop zwaait met 'prachtige' nieuwe foto van exoplaneet de deur open voor nieuw onderzoek

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.