Universiteit Leiden

nl en

Drie publiekslezingen over sterrenkunde: 3, 10 en 17 mei

Op de eerste drie zaterdagen van de maand mei worden de Kaiserlezingen over sterrenkunde gegeven in de Hortus botanicus. Drie professoren van de Leidse Sterrewacht vertellen over grote onderwerpen zoals buitenaards leven, de geboorteplaats van onze zon en nog veel meer! De lezingen zijn gratis voor iedere bezoeker van de Hortus botanicus.

Kom langs op een of meer zaterdagmiddagen om 14:00 om te horen over de geheimen van onze kosmos! Iedereen is welkom, maar let op: vol=vol!

 

Na de lezing op 3 mei wordt de buisloze Huygens kijker onthuld; een replica van een kijker uit 1730 en het eerste werkende model sinds die tijd.

3 mei 2014 - prof. Frans van Lunteren

De Gouden Eeuw van de Nederlandse Sterrenkunde, 1600-1660 
Nederlands toonaangevende rol in de sterrenkunde is van vrij recente datum. Toch kende de sterrenkunde ook een kleine bloeiperiode tijdens de Gouden Eeuw. Luister naar het verhaal over een kleine eeuw sterren kijken achter de dijken.

Na de lezing zal de onthulling van de buisloze Huygens kijker plaatsvinden in de Sterrewachttuin van de Hortus botanicus.

10 mei 2014 - prof. Simon Portegies Zwart

Waar zijn de broertjes en zusjes van onze Zon?
De zon is zo’n 4.6 Miljard jaar geleden geboren; niet als eenling maar in een grote familie met wel een paar duizend leden.
Deze broertjes en zusjes van de zon zijn al lang van ons gescheiden, maar mogelijk dat ons een gelukkige familiereünie staat te wachten.

17 mei 2014 - prof. Ignas Snellen

Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven 
Voor het eerst lukt het sterrenkundigen om planeten rondom andere sterren dan de zon te zien en te onderzoeken. Zullen we daar buitenaardsleven kunnen vinden?

Praktische informatie

Entree: Via de Hortus botanicus Leiden 
Aanmelden: lentelezingen@strw.leidenuniv.nl
Kosten: Entreebewijs Hortus botanicus 
Ontvangst: 13:45 uur (met koffie en thee)
Aanvang lezingen: 14:00 uur

Het aantal plaatsen is beperkt tot 70 personen op 3 mei en 85 personen op 10 en 17 mei.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.