Universiteit Leiden

nl en

Ignas Snellen blij met James Webb-telescoop: 'In de toekomst kunnen we nog heel veel leren.'

De James Webb Space Telescope heeft voor de allereerste keer een nieuwe planeet ontdekt. Wetenschappelijk directeur Ignas Snellen is net als andere sterrenkundigen enorm enthousiast. Dat vertelt hij bij RTL Nieuws. ‘Dat de data er zo mooi uitziet, is prachtig. Dat geeft aan dat we in de toekomst heel veel van deze objecten kunnen leren.’

Buitenaards leven

Op de ontdekte planeet, de LHS 475 B, is geen leven mogelijk; het is er 500 tot 600 graden warmer dan bij ons. Toch hoopt Snellen met de James Webb een stapje dichter bij het antwoord te komen op de vraag of er ergens in het heelal buitenaards leven is. ‘Daarvoor moeten we eerst kunnen zien of een planeet een atmosfeer heeft en uit wat voor gassen die planeet bestaat, bijvoorbeeld zuurstof. Alle zuurstof op aarde zit alleen in onze atmosfeer, omdat die door het leven wordt aangemaakt. Als we dat op een planeet kunnen waarnemen, zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat er inderdaad leven mogelijk is.’  

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is wel eerst extra onderzoek nodig. Door de James Webb én door nieuwe telescopen die nog in ontwikkeling zijn. 

Bekijk hier het fragment bij RTL Nieuws vanaf 18:20. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.