Universiteit Leiden

nl en
ESO/M. Kornmesser

Ignas Snellen duidt ontdekking van veelbelovende planeten in KIJK

In de zoektocht naar planeten buiten ons eigen zonnestelsel hebben astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) een interessante ontdekking gedaan: op 35 miljoen lichtjaar van de aarde ontdekten ze vijf veelbelovende exoplaneten. ‘Dit is weer een nieuwe mijlpaal,’ zegt expert Ignas Snellen over het onderzoek.

De exoplaneten draaien rondom de rode dwergster L98-59, op 35 miljoen lichtjaar van de aarde. Een eerdere blik op de dwergster met NASA-telescoop TESS leverde al het vermoeden op dat L98-59 drie exoplaneten heeft. De astronomen van ESO gebruikte voor hun onderzoek een andere telescoop – de Very Large Telescope in Chili – en wisten daarmee nog twee nieuwe exoplaneten te spotten. 

Een planeet in de leefbare zone

Twee van de vijf exoplaneten zijn extra interessant, schrijft KIJK. Zoals ‘een rotsachtige planeet, bijna 2,5 keer zo zwaar als de aarde die in 23 dagen een rondje om L98-59 draait. Die zou zich in de leefbare zone van de ster bevinden.’ Een andere rotsachtige planeet is iets groter dan de aarde en bestaat volgens de onderzoekers uit 30 procent water. Mogelijk dus ‘een oceaanwereld’.     

Een mooie ontdekking, concludeert Snellen op de website van het wetenschapsblad. ‘Het is vooral heel knap hoe nu de massa van de binnenste planeet, maar de helft van Venus, is gemeten.’

Lees meer

KIJK – ‘Rotsachtige exoplaneet is half zo zwaar als Venus’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.