Universiteit Leiden

nl en

Hoe krijg je een exoplaneet op de foto?

Een foto van een planeet die zich niet in ons eigen zonnestelsel bevindt, is niet zomaar gemaakt. Tot nog toe hebben we alleen maar plaatjes van planeten ‘in de buurt’. Leidse astronomen Ignas Snellen en Matthew Kenworthy fantaseren in de Volkskrant hoe we er misschien wel een kunnen bemachtigen.

In het artikel dat op zaterdag 11 juni in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant verscheen, gaan de wetenschappers drie verschillende manieren af waarop we verder kunnen turen dan ooit. De gemeenschappelijke deler: een zo groot mogelijke lens om doorheen te kijken. ‘Een grove duizend kilometer groot’, aldus Snellen.

Kenworthy bespreekt drie manieren waarop dat bereikt kan worden. Zo zouden we de zon als lens kunnen gebruiken als we Einstein mogen geloven. Kunnen we een opblaasbare telescoop naar de ruimte sturen. Of de achterkant van de maan ombouwen tot één grote camera.

Lees het artikel

Lees het volledige artikel ‘Exoplaneten zijn nog niet te fotograferen. Hoe zou je dat toch kunnen doen? Drie gedurfde plannen’ op Volkskrant.nl (€)

De Volkskrant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.