Universiteit Leiden

nl en

Venus voor de zon: Leidse Sterrewacht open voor publiek

Op woensdag 6 juni is er direct na zonsopkomst een Venusovergang te zien. Voor dit unieke verschijnsel zal de Leidse Sterrewacht 's ochtends vroeg haar deuren openen voor het publiek.

en Venusovergang is een zeldzame gebeurtenis waarbij de planeet Venus gezien vanaf de Aarde voor de zon langs beweegt. Sinds de eerste waarneming in 1639 is het slechts vijf maal eerder te zien geweest - en de volgende keer is pas weer in het jaar 2117.

Als het helder weer is kan het publiek vanaf het dak van het monumentale sterrenwachtgebouw de zon zien opkomen met daarvoor geprojecteerd het donkere schijfje van Venus. “Als je bedenkt dat je naar een planeet kijkt zo groot als de Aarde die met 100,000 km/uur voor de zon schuift, dan voel je je echt nietig”, zegt Ignas Snellen van de Sterrewacht. “Je moet er echter wel vroeg voor opstaan, om tien voor zeven is het al weer afgelopen…” Mocht het slecht weer zijn dan verzorgt de Sterrewacht een live video-link naar andere plekken op de wereld met betere omstandigheden.

Venusovergangen hebben een grote wetenschapshistorische waarde omdat ze werden gebruikt om een eerste goede schatting te maken van de afstand tot de zon. Zo werden er in 1761 verschillende expedities georganiseerd om de overgang op te meten, onder andere door Captain Cook naar Tahiti.

Tegenwoordig is voor sterrenkundigen de Venusovergang vooral interessant om te vergelijken met waarnemingen aan planeten rond om andere sterren dan de zon, die ook regelmatig overgangen kunnen laten zien.

De Leidsche Sterrewacht is in de ochtend van 6 juni open voor het publiek van 5.30 uur tot 7.30 uur. Toegang gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.