Universiteit Leiden

nl en

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Podcast Wetenschap op je Gemak

Vraag jij je wel eens af hoe het nu precies zit met buitenaards leven? Of wat robots van ons kunnen overnemen? En hoe veilig zijn onze slimme apparaten eigenlijk? Leer het antwoord op deze en andere interessante wetenschapsvragen in de podcast Wetenschap op je gemak.

Beluister de podcast hier!

Wil jij  meer te weten komen over wetenschappelijke onderwerpen op een gemakkelijke manier? Beluister dan deze podcast. In elke aflevering beantwoorden we samen met een wetenschapper jouw prangende wetenschapsvragen!

Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering online! Daarin gaan redacteuren Inge van Dijck en Jordy Janssen in gesprek met een wetenschapper van onze faculteit en brengen ze samen een bezoek aan een interessante werkplek.

Jordy, Maarten en Inge in de Leidse Hortus Botanicus.

Aflevering 1: Muggen

Is er een leven mogelijk zonder muggen? Zijn ze echt zo gevaarlijk? En waarom zijn er in de zomer zoveel muggen? Muggenliefhebber en expert Maarten Schrama vertelt je er alles over in de eerste aflevering van deze podcast!

 

Jordy, Nele en Inge bij museum Boerhaave

Aflevering 2: Slimme apparaten

Een huis vol slimme lampen, een slimme koelkast of een smart-tv, dat kan best handig zijn. Maar is het ook veilig? Nele Mentens is expert op het gebied van databeveiliging. In deze podcast neemt ze ons mee in de wereld van spionagepoppen, hackers en chips. 

Jordy, Ignas en Inge bij de Oude Sterrenwacht

Aflevering 3: Buitenaards leven

Hoe ziet buitenaards leven eruit? Lopen er echt ergens groene aliens rond? En zijn er andere planeten buiten ons zonnestelsel die lijken op de aarde? Ignas Snellen doet er onderzoek naar buitenaards leven en geeft in deze aflevering antwoord op al deze vragen.

Aflevering 4: Robots

Hoe ziet onze toekomst met robots eruit? Nemen zij binnenkort alles over? En is dat iets waar we bang voor moeten zijn? Roy de Kleijn doet er onderzoek naar. In deze aflevering neemt hij ons mee naar de futuristische wereld van robots.

Aflevering 5: Vogels

Maken vogels alleen leuke geluidjes of zijn ze echt met elkaar aan het communiceren? En hebben ze eigenlijk ritmegevoel? Gedragsbioloog Michelle Spierings vertelt wat we van vogels kunnen leren over onze eigen taal.

 

Besluister de podcast op: 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.