Universiteit Leiden

nl en

Magneetvelden niet doorslaggevend voor leefbaarheid op superaardes

De Volkskrant beschrijft een laboratoriumstudie die aantoont dat magneetvelden essentieel zijn voor de leefbaarheid van zogenaamde superaardes. Leids astronoom Ignas Snellen prijst het als een ‘knap staaltje funamenteel onderzoek’, maar vindt dat het belang van de magneetvelden overschat wordt.

‘Superaardes zijn een slag groter dan een planeet als de aarde en dus ontdekken we die ook wat gemakkelijker’, zegt Snellen. Naar deze rotsachtige werelden, die rond een andere ster draaien dan de zon, wordt veel onderzoek gedaan.

Een recente laboratoriumstudie toont aan dat de magneetvelden rond deze aardes van essentieel belang zijn in de vraag of een planeet al dan niet leefbaar is. Deze velden beschermen de superaarde namelijk tegen kosmische straling die de atmosfeer van een planeet zou kunnen beschadigen.

Atmosfeer

Snellen bevestigt dat magneetvelden inderdaad de atmosfeer beschermen, maar vindt het geen dwingende voorwaarde voor de leefbaarheid. ‘Venus, bijvoorbeeld, heeft vrijwel geen magneetveld, maar wel een heel erg dikke atmosfeer.’

Onderzoek naar deze superaardes zal volgens Snellen komende jaren wel essentieel zijn in de zoektocht naar meer buitenaards leven in de ruimte. ‘We zien dit soort planeten zodanig veel, dat het logisch is om daar te beginnen met zoeken. De grote uitdaging wordt alleen: kun je door hun atmosfeer heen kijken, om te ontdekken wat de omstandigheden op de grond zijn?’

Meer weten?

Het volledige artikel is te vinden op de website van de Volkskrant: Superaardes diep in het heelal hebben een magneetveld – en daarmee een kans op leven. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.