Universiteit Leiden

nl en
ESO/M. KORNMESSER

Ignas Snellen in KIJK: 'Zwaarste element ooit gevonden op een exoplaneet'

Werelden waar het metalen of zelfs edelstenen regent: alles is mogelijk op planeten die om een andere ster draaien dan onze zon. Exoplaneten WASP-76b en WASP-121b waren al bekend vanwege hun extreme weersomstandigheden, maar staan nu opnieuw in de schijnwerpers: een internationaal team van astronomen ontdekte het zware element barium hoog in de atmosferen van beide planeten. De redactie van KIJKmagazine sprak erover met exoplaneet-expert Ignas Snellen.

Beide exoplaneten zijn ultrahete Jupiters. Ze zijn namelijk qua grootte vergelijkbaar met gasreus Jupiter, terwijl ze extreem hoge oppervlaktetemperaturen van meer dan 1000 graden Celsius hebben. 'Dit zijn twee van de allerheetste gasreuzen die we kennen,' vertelt Snellen aan KIJK. 'Hun atmosfeer is zó warm dat alle moleculen in atomen zijn opgebroken en vaak geïoniseerd, oftewel geladen, zijn . Daarom kun je goed een chemische inventarisatie maken van de samenstelling van de planeet.'

Nog vreemder dan gedacht

Het is volgens Snellen best verwonderlijk dat er zo hoog in de atmosferen barium aanwezig is. 'Geïoniseerd barium is het zwaarste element dat tot nu toe is gevonden. Het is 2,5 keer zo zwaar als ijzer. Je zou misschien verwachten dat het element alleen laag in de atmosfeer aanwezig zou zijn. Misschien zijn er verticale winden die dit omhoog stuwen? Het is voorlopig speculeren.' De toekomstige Extremely Large Telescope van ESO kan ons straks welllicht meer vertellen.

Lees het gehele artikel op KIJKmagazine.nl - Zwaarste element ooit in atmosfeer exoplaneten ontdekt

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.