Universiteit Leiden

nl en

Op zoek naar een andere aarde

Is er leven op andere planeten? Het blijft een vraag die sterrenkundigen bezighoudt. Ignas Snellen vertelt erover tijdens de 3 October University.

‘We zijn niet ver verwijderd van het vinden van andere aardes’, zegt Snellen, hoogleraar Sterrenkunde. Hij doet onderzoek naar exoplaneten. Dat zijn planeten die rond andere zonnen draaien dan de onze. ‘Het kan niet anders of er zijn andere planeten die ongeveer dezelfde grootte en klimaat hebben als die van ons.’

Andere aardes

Tijdens de 3 October University zal Snellen vertellen hoe die zoektocht naar ‘andere aardes’ in zijn werk gaat. De atmosfeer van de planeten speelt daarbij een cruciale rol. Snellen: ‘Als een exoplaneet voor zijn zon schuift, sijpelt er licht door de atmosfeer van die planeet. Aan de kleur van het licht kunnen we afleiden uit welke gassen de atmosfeer bestaat.’

Zuurstof

Bevat de atmosfeer van de exoplaneet zuurstof, dan kan dat wijzen op buitenaards leven. ‘De zuurstof op aarde wordt volledig aangemaakt door algen, planten en bomen’, zegt Snellen. ‘Zonder die flora hadden we een compleet andere atmosfeer. Dus wie weet duidt zuurstof op andere planeten ook op plantengroei.’

Kennis overdragen

Snellen ontving onlangs een zogeheten ERC Advanced Grant waarmee hij vijf jaar onderzoek kan doen. ‘De 3 October University is een mooie gelegenheid om onze opgedane kennis over te dragen. Het is natuurlijk een unieke Leidse feestdag, dus het is leuk om daar een bijdrage aan te leveren.’

Over de 3 October University

Op 3 oktober viert de stad Leiden het Leidens Ontzet. Met hutspot en haring natuurlijk, maar ook met intellectuele uitdaging. De Universiteit Leiden organiseert die dag de 3 October University. Kom om 12:00 uur naar het Van der Werfpark en ontdek of er leven is op andere planeten, hoe de Leidse burgemeester voor een veilige stad zorgt en verbaas je welke eigenschappen allemaal in je DNA vastgelegd zijn. Laat je meeslepen en onderdompelen in de geheimen van de wetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.