Universiteit Leiden

nl en

Temperatuurschommelingen op Neptunus

Op Neptunus is de veertigjarige zomer in volle gang. Toch zien astronomen de gemiddelde temperatuur op de planeet dalen. Hoogleraar Observationele astrofysica Ignas Snellen legt in de Volkskrant uit dat planeten heel variabel kunnen zijn.

Door zijn verre ligging van de zon duurt een seizoen op Neptunus veel langer. Eén rondje om de zon duurt 165 aardse jaren waardoor een zomer veertig jaar lang is. Het is op de planeet, door de verre ligging van de zon, dan ook een stuk kouder dan op de aarde. Gemiddeld ergens tussen de 100 en 200 graden Celsius onder nul.

Hoewel het dus zomer is, zien astronomen een temperatuurswisseling op Neptunus. Tussen 2003 en 2010 werd het op Neptunus zelfs 6 tot 8 graden kouder. Op één deel van het zuidelijk halfrond werd het de voorbije jaren juist weer veel warmer.

Planeten kunnen variabel zijn

‘We wisten al langer dat Neptunus niet de saaie, eentonig blauwe bol was die de planeet lijkt wanneer je er van afstand met een telescoop naar kijkt,’ zegt Snellen, ‘Op beelden van ruimtesonde Voyager 2 en latere foto's door bijvoorbeeld ruimtetelescoop Hubble kon je al onder meer wolken op de planeet onderscheiden.’

Het onderzoek naar de temperatuur van de planeet laat volgens Snellen zien hoe variabel planeten kunnen zijn. ‘Je moet nooit de denkfout maken dat een wereld die je door je telescoop ziet er altijd zo uitziet. In korte tijd kunnen dingen flink veranderen.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.