Universiteit Leiden

nl en
Danielle Futselaar

Leidse astronomen vertellen over poollicht van exoplaneten

Rond negentien piepkleine rode dwergsterren in de buurt van de zon draaien misschien rotsachtige planeten. Leidse astronomen ontdekten namelijk sporen van het poollicht bij deze exoplaneten. KIJK! Sprak erover met Joseph Callingham en Ignas Snellen.

De Leidse astronoom Joe Callingham speurt in onze Melkweg naar planeten rondom ministerren. En met succes: onlangs vonden hij en zijn collega’s sporen van noorderlicht rond negentien rode dwergsterren op ‘slechts’ 13 tot 156 lichtjaar van de aarde. Hun resultaten verschenen in de vakbladen Nature Astronomy en in Astrophysical Journal Letters. Dat poollicht, dat duidt volgens de astronomen op de aanwezigheid van planeten met een magnetisch veld die door de zonnewind van de sterren ploegen.

Onzichtbaar, maar spectaculair

Callingham zag het licht echter niet met het blote oog, maar detecteerde met radiotelescoop LOFAR de vrijkomende radiostraling. ‘Iedereen kent natuurlijk het noorderlicht: de prachtige, groene lichtshow die je ziet op aarde. Maar als je ogen radiostraling zouden kunnen zien, zou het spektakel nog veel feller zijn. De aurora bij Jupiter is op een radiofrequentie van 40 MHz zelfs feller dan de zon!’

Hoogleraar Ignas Snellen noemt het onderzoek mooi en vernieuwend. ‘Het is voor het eerst dat de populatie van deze kleine dwergsterren met radiostraling in kaart wordt gebracht.’

Magneetveld is vereiste voor bewoonbare planeet

Het is voor het eerst dat sterrenkundigen het magneetveld rondom een exoplaneet hebben gemeten. Callingham: ‘Dat is misschien nog wel de spannendste uitkomst van dit onderzoek, want we weten dat of een planeet bewoonbaar is, nogal afhangt van dat magneetveld. Mars heeft er bijvoorbeeld geen, en zijn atmosfeer is bijna helemaal weggeblazen door de zonnewind terwijl wij door het aardse magneetveld een prima dampkring hebben.’

Lees de rest van het interview op KIJKmagazine.nl – Poollicht van planeten bij andere sterren gespot

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.