Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, ULCN en uMail

Als alumnus van de Universiteit Leiden kunt u uw hele leven lang gebruik blijven maken van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Ook blijven uw ULCN-account en uMailadres bestaan.

Of u (direct) gebruik kunt maken van deze services hangt af van wanneer u afgestudeerd of gepromoveerd bent.

Bent u voor 31 augustus 2006 afgestudeerd dan heeft u geen ULCN-account. U kunt bij één van de bibliotheekbalies van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een gast-account aanvragen en een gratis LU-Card laten maken. Neem hiervoor een legitimatiebewijs en een bewijs van afstuderen mee (bijvoorbeeld een kopie van de bul).

Met de LU-Card kunt u de UBL bezoeken. Het gast-account geeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de digitale services van de UBL en de werkplekken van de Universiteit Leiden. Enkele grote databases zijn voor alumni ook vanuit huis toegankelijk.

Alumni die afgestudeerd zijn na 31 augustus 2006 kunnen na hun afstuderen gebruik blijven maken van hun ULCN-account en universitaire e-mail. Zestig dagen na afstuderen wordt het studentenaccount automatisch omgezet naar een alumnusaccount.

De inloggegevens van het ULCN-account blijven gelijk aan die toen men nog student was, alleen moet het wachtwoord regelmatig aangepast worden. De bijbehorende LU-Card wordt tijdelijk geblokkeerd. U kunt de kaart laten deblokkeren bij één van de bibliotheekbalies.

Met de LU-Card heeft u toegang tot de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), en met het ULCN-account kan gebruik gemaakt worden van de digitale services van de UBL en de werkplekken van de Universiteit Leiden. Enkele grote databases zijn voor alumni ook vanuit huis toegankelijk. Ook is het mogelijk om in te loggen voor de tests en de job portal van de LU Careerzone.

Let op: We raden alumni altijd aan hun uMail te forwarden (PDF) naar hun persoonlijke e-mail, en een persoonlijk mailadres in de alumnidatabase te laten opnemen. Als alumnus kunt u geen gebruik meer maken van de wifi-faciliteiten via Eduroam en ook diensten zoals Surfspot en Blackboard zijn voor alumni niet meer toegankelijk. Wel kunt u met uw alumnus-account op loacties van de Universiteit Leiden gebruik maken van het wifinetwerk Leiden University.

Promovendi kunnen na promotie alleen in aanmerking komen voor een alumnusaccount wanneer zij tijdens hun promotie als student waren geregistreerd (en dus een ULCN-account en studentnummer hadden). In het algemeen kan er gesteld worden:

Promovendi die tussen okt 2006 en jan 2015 zijn begonnen aan hun promotie waren geregistreerd als student. Zij kunnen een alumnusaccount aanvragen. Dit kan door te mailen naar info@alumni.leidenuniv.nl. Vermeld hierbij uw naam, voorletters, geboortedatum en studentnummer. Bij één van de bibliotheekbalies van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) kunt u uw LU-Card laten deblokkeren.  

Promovendi die voor okt 2006 of na jan 2015 zijn begonnen aan hun promotie hebben nooit een ULCN-account gehad of waren geregistreerd als medewerker. Zij kunnen momenteel helaas geen alumnusaccount krijgen, maar kunnen bij één van de bibliotheekbalies van de Universitaire Bibliotheken Leiden een gratis LU-Card laten maken en een gast-account aanvragen. Neem hiervoor een legitimatiebewijs en een bewijs van afstuderen mee (bijvoorbeeld een kopie van de bul).

Met de LU-Card kunt u de UBL bezoeken. Het account geeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de digitale services van de UBL en de werkplekken van de Universiteit Leiden.

Wachtwoord/gebruikersnaam ULCN-account vergeten

Bent u uw wachtwoord kwijt of weet u uw gebruikersnaam niet meer? U kunt via Account Self Service zelf uw wachtwoord resetten of gebruikersnaam opvragen als u deze bent vergeten. Dit kan echter alleen wanneer:

  • u eerder een niet-universitair e-mailadres of mobiel telefoonnummer heeft geregistreerd
  • u eerder de antwoorden op de beveiligingsvragen heeft ingesteld
  • u de antwoorden op de beveiligingsvragen weet

Kunt u geen gebruikmaken van Account Self Service? Dan kunt u via dit online formulier een nieuw wachtwoord aanvragen of u kunt contact opnemen met een ISSC-helpdesk (ook voor het opvragen van gebruikersnaam).

LU-Card kwijt

Heeft u uw LU-Card niet meer in bezit, dan kunt u een nieuwe aanvragen door contact op te nemen met een LU‑Card Steunpunt (PDF) of de centrale helpdesk via 071 - 527 2727 of lu-card@leidenuniv.nl (neemt u via mail contact op, vermeld dan ook uw accountnaam).

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik van de Universitaire Bibliotheken Leiden voor alumni is te vinden op de website van de UBL. Hier kunt u ook terecht voor vragen omtrent gast-accounts.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie