Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Bijzondere collecties

De Universiteitsbibliotheken Leiden (UBL) beheren een enorm archief met boeken, wereldkaarten, handschriften, brieven, foto’s, tekeningen en andere voorwerpen. Een schatkamer vol erfgoed.

Gebruik

Items uit de Bijzondere Collecties van de UB worden ter inzage gegeven in de leeszaal Bijzondere Collecties. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de toestand van het materiaal buitengewoon slecht is, is inzage niet zonder meer mogelijk. Lees de voorwaarden waaronder u materiaal kunt raadplegen.

Lenerspas

Om de Bijzondere Collecties te raadplegen heeft u een lenerspas (LU-Card) nodig. Een LU-Card aanvragen doet u bij de balie van de bibliotheek.

Online

Op de website  Bijzondere Collecties Digitaal (Digital Special Collections) kunt u veel bijzondere voorwerpen online bekijken en hier meer informatie over vinden.

Reproducties

Het is mogelijk om  reproducties van items uit de Bijzondere Collecties te bestellen.

Tentoonstellingen

Doorgaans geven de Universiteitsbibliotheken gehoor aan verzoeken om materiaal voor een tentoonstelling in bruikleen te geven.

Openingstijden Universitaire Bibliotheken

Hier vindt u de openingstijden.