Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Universiteitsorgel

Het orgel in het Groot Auditorium van het Academiegebouw werd in 1998 in gebruik genomen. Het wordt onder meer op universitaire hoogtijdagen bespeeld.

Oraties 

Met de plaatsing van het Flentrop-orgel in het Groot Auditorium van de Universiteit Leiden ontstond de mogelijkheid om nog meer cachet te geven aan oraties (een oratie is een rede die een hoogleraar uitspreekt bij het aanvaarden van zijn ambt). Vandaar dat de toenmalig rector magnificus, prof.dr. W.A. Wagenaar, besloot iedere binnenkomst en uittocht van het cortège van hoogleraren met orgelspel te laten omlijsten. De oratie van Cleveringa-hoogleraar prof. dr. V.W. Sidel op 26 november 1998 werd als eerste met muziek opgeluisterd. 

Afscheidscolleges 

Naast oraties, die altijd in het Groot Auditorium plaatsvinden, kan het Academiegebouw ook fungeren als decor voor afscheidscolleges. Het protocol behorende bij afscheidscolleges is minder uitgesproken dan hetgeen dat bij oraties gevolgd wordt. Bij afscheidscolleges is het geen regel dat het orgel bespeeld wordt, het is een mogelijkheid. Vandaar: soms wel, soms geen organistenbijdrage.

Inloopconcerten 

Om het orgel ook buiten de poorten van de Universiteit Leiden meer bekendheid te geven, ontstond het idee om een aantal concerten te organiseren. Met ingang van het voorjaar van 1999 wordt ieder jaar in de maanden april, mei en juni op woensdagmiddagen tijdens de lunchpauze een Inloopconcert gegeven. Hierbij wordt het Flentrop-orgel bespeeld door organisten uit binnen- en buitenland, daarnaast wordt zang en muziek voor andere instrumenten dan orgel ten gehore gebracht. Concerten worden in de media en op de universitaire website aangekondigd. 

Leidse Orgeldag 

Stichting Orgelstad Leiden (SOL) organiseert ieder jaar op de eerste zaterdag in juni een orgeltocht door de Leidse binnenstad. Geïnteresseerden wordt de mogelijkheid geboden om orgelconcerten waarbij Leidse orgels klinken bij te wonen. Sinds 1998 maakt het Flentrop-orgel van de universiteit Leiden ook deel uit van de orgels die SOL wil laten horen tijdens de Orgeldag.

Open Monumentendagen 

Op de Open Monumentendagen is het Academiegebouw een van de gebouwen die opengesteld zijn voor het publiek. In het Academiegebouw vinden dan rondleidingen plaats. Het Flentrop-orgel wordt op zo’n dag bespeeld door de ‘Musici rond het Academie-orgel’ en bezoekers kunnen het orgel bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.