Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Applicaties voor onderzoek en onderwijs

Op deze pagina vind je een lijst met alle onderzoeks- en onderwijsapplicaties die nu voor gebruik buiten het universitaire netwerk beschikbaar zijn. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Voor onderwijs en in het onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diverse ict-applicaties. Nu iedereen vanuit huis werkt en studeert, en dus niet aangesloten is op het universitaire netwerk, is het van belang dat deze applicaties ook gebruikt kunnen worden buiten dit netwerk. 
 
Het ISSC werkt hard aan de beschikbaarheid van applicaties. Op deze pagina worden de applicaties genoemd die reeds gebruikt kunnen worden, inclusief een korte omschrijving, eventuele handleiding en een verwijzing naar ondersteuning of contact. Op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar is, wordt dit op deze pagina aangevuld. Bij vragen kun je contact opnemen met de facultaire ICT-coördinator. 

Applicaties

Adobe Creative Cloud 

Op aanvraag beschikbaar voor onderwijs en onderzoek vanuit huis.
Contact en ondersteuning via de facultaire ICT-coördinator.

Agisoft Photoscan 

Neem contact op met de ICT-coördinator FdA, Wouter Kool, om de mogelijkheden voor gebruik vanuit huis te bespreken.

ArcGIS 

Op aanvraag beschikbaar voor gebruik vanuit huis
Contact en ondersteuning via de ICT-coördinator FdA: Wouter Kool.

Atlas.ti 

Er zijn licenties van Atlas.ti voor thuisgebruik beschikbaar voor medewerkers en studenten. Deze licenties zijn één jaar geldig. Neem voor een licentiecode contact op met de facultaire ICT-coördinator
Contact en ondersteuning via de facultaire ICT-coördinator.

E-Prime 2.0 / 3.0 

Op aanvraag beschikbaar voor gebruik vanuit huis.
Contact en ondersteuning via de ICT- coördinator FSW: Raymond van Erkel

MatLab

MathWorks heeft voor de Universiteit Leiden tijdelijk een campuslicentie beschikbaar gesteld om online of thuis gebruik te maken van MatLab.   
De licentie omvat MatLab, Simulink en alle toolboxes. De licentie is gratis beschikbaar voor zowel onderwijs als onderzoek, voor alle studenten en medewerkers van de universiteit. 

De licentie werkt voor Windows 10, Linux en Mac. Er is een mogelijkheid om de software te downloaden en installeren op je eigen laptop/desktop, en om MatLab online te gebruiken. Er zijn meerdere versies van de software beschikbaar, ga na welke versie je nu gebruikt om eventuele compatibiliteitsproblemen te voorkomen. De versie die binnen NUWD wordt verspreid is R2018b, de nieuwste versie is R2020a. 

Geldigheid van de licentie: tot en met 30 juni (voorlopig). Via het programma heb je tevens toegang tot uitgebreide tutorials voor online onderwijs.

Stappenplan voor het downloaden en installeren van MatLab. Ondersteuning via de ISSC Helpdesk.

Oxygen

Op aanvraag beschikbaar voor gebruik vanuit huis.
Contact en ondersteuning via de ICT- coördinatoren FGW:
Betty de Jonge, Marjana Rhebergen of Rob Goedemans 

Presenterswall

Met PresentersWall kun je studenten met hun eigen telefoon, laptop of tablet tijdens colleges of werkgroepen laten reageren op vragen of stellingen. Ga naar Presenterswall en log in met je ULCN-account.  
Contact en ondersteuning: lees de handleiding; vragen en beschikbaarheid per faculteit via de facultaire ICT-coördinator.

Skype for Business  

Met Skype for Business kun je op afstand vergaderen met collega’s, maar ook met gasten zonder universitaire account. Het advies is echter om zoveel mogelijk Teams te gebruiken. De licentie van Skype For Business verloopt binnen een jaar. 
Handleiding en meer informatie Skype for Business Ondersteuning via de ISSC Helpdesk.

SPSS

SPSS is te bestellen via SURFspot, dit kost €10. Docenten kunnen de kosten declareren, de applicatie wordt hiermee eigendom van de universiteit.
Contact en ondersteuning via de facultaire ICT-coördinator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.