Universiteit Leiden

nl en

Kunst en wetenschap werken samen in onderzoek naar intuïtie

Volkskrantjournalist Wieteke van Zeil spreekt met experts uit verschillende vakgebieden over intuïtie, geïnspireerd door het project over intuïtie aan de Universiteit Leiden onder leiding van Andrea Evers. Van medicus tot specialist in vormgeving en ontwerp, lees meer over de momenten in hun werk dat intuïtie uiterst belangrijk was en over de rol van intuïtie in hun beroep.

Volkskrant

Tussen half juli en oktober 2022 interviewt cultuurjournalist Wieteke van Zeil diverse wetenschappers over hun visie op intuïtie. Lees het eerste interview in een serie.
Gerd Gigerenzer over intuïtie: ‘Veel ceo’s nemen de helft van de grote beslissingen op gutfeeling’ (18 juli)

Intuïtie in kunst en wetenschap

Wilde je ook altijd al beter begrijpen hoe intuïtie werkt? De Universiteit Leiden en Museum de Lakenhal zijn een samenwerking gestart over de rol van intuïtie in kunst en wetenschap met tal van activiteiten.

Agenda

 • 16 september 2022
  European City of Science over intuïtie. Op deze dag duikt Museum De Lakenhal in samenwerking met Universiteit Leiden en Studio Moio in dit thema met o.m. een lezing van Andrea Evers, Universiteit Leiden. 
 • 11 - 13 Oktober 2022 
  Lorentz Center Workshop ‘Beyond science and art: The role of intuition’ in het Lorentz Center @ Snellius te Leiden. Deze interdisciplinaire workshop is opgezet om het concept ‘intuïtie’ te ontrafelen met een kleine genodigde groep wetenschappers en kunstenaars onder leiding van Meta Knol van Leiden European City of Science, Tanja Elstgeest en Nicole Roepers van Museum De Lakenhal, Liesbeth van Vliet en Andrea Evers van de Universiteit Leiden.
 • 14 oktober 2022 t/m 15 januari 2023
  Start van de tentoonstelling ‘Imagine Intuition’ in Museum De Lakenhal. Voor deze tentoonstelling ontwierp een zevental kunstenaars nieuwe (interactieve) installaties als actuele en persoonlijke verbeeldingen van het thema intuïtie. Lonneke Gordijn van Studio DRIFT werkte bij de ontwikkeling hiervan nauw samen met Andrea Evers. Overige kunstenaars: neurowetenschapper Suzanne Dikker en multimediakunstenaar Matthias Oostrik (DIKKER + OOSTRIK), Kevin Osepa,  Bram Ellens, Janet Vollebregt en Jos Agasi.
 • November en december 2022
  Lezingen Studium Generale van de Universiteit Leiden voor algemeen publiek in Museum De Lakenhal. De lezingen hebben betrekking op dezelfde tentoonstelling over intuïtie, met sprekers als hoogleraar gedragswetenschappen Andrea Evers, filosoof Wouter Kalf, choreograaf, ICKAcademy en Phd’Arts kandidaat Suzan Tunca.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.