Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers in Quest over het placebo-effect

Wanneer je moeder je vroeger een kus gaf op je pijnlijke knie, voelde je je vaak al direct beter. Kan pijn zonder pillen als sneeuw voor de zon verdwijnen? Gezondheidspsycholoog Andrea Evers vertelt in Quest dat dit wel degenlijk kan dankzij het zogeheten placebo-effect. Ze legt uit hoe dit placebo-effect tot stand komt en waarom ons lichaam hier zo goed op reageert.

Quest

‘Het placebo-effect is een positief effect van een behandeling dat niet toe te schrijven is aan het middel zelf, maar aan de verwachting die dat middel oproept’, legt Andrea Evers uit in Quest. Naast verwachting speelt conditionering ook een grote rol bij het placebo-effect. ‘Een stoplicht is een goed, dagelijks voorbeeld van conditionering. Je stopt vanzelf bij een rood stoplicht, dit is een automatische reactie van je lichaam waar je niet over nadenkt.’ Hoe werkt het placebo-effect? (17 maart 2023).

Radio Weetlust

Op de Dag van het placebo-effect was gezondheidspsycholoog Andrea Evers te gast bij Radio Weetlust, hét radioprogramma van Leiden2022! Een heel jaar lang stond Leiden als European City of Science in het teken van de wetenschap en weetjes. Aflevering 94: PLACEBO (maandag 4 april 2022)

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers doet baanbrekend onderzoek naar het placebo-effect. Dat werkt zo: als mensen meer vertrouwen hebben in de behandeling, slaat deze ook beter aan. Daarover vertelt Evers in diverse media.

Andrea Evers in 2021 in de media over het placebo-effect

Parool

Andrea Evers vertelt waarom het volgens haar belangrijk is om geen voortdurende splitsing tussen geneeskunde en psychologie te maken. 'Een patiënt is een mens met gedachten en gevoelens, die allemaal invloed hebben op het ziekteproces. Ons zorgsysteem houdt daar geen rekening mee.' Minder medicijnen, effectievere behandelingen. Hoe zit dat? (10 januari 2021)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.