Andrea Evers in Het Parool over het placebo-effect

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers doet baanbrekend onderzoek naar het placebo-effect. Dat werkt zo: als mensen meer vertrouwen hebben in de behandeling, slaat deze ook beter aan. Evers vertelt in Het Parool dat het daarom volgens belangrijk is om geen voortdurende splitsing tussen geneeskunde en psychologie te maken.

Andrea Evers: "Een pati├źnt is een mens met gedachten en gevoelens, die allemaal invloed hebben op het ziekteproces. Ons zorgsysteem houdt daar geen rekening mee." Minder medicijnen, effectievere behandelingen. Hoe zit dat? (10 januari)

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Haar onderzoek richt zich op psychoneurobiologische factoren, zoals stress en verwachtingen, in gezondheid en ziekte. Ze heeft een specifieke interesse in de psychoneurobiologie van somatische klachten (bijvoorbeeld pijn en jeuk) en aandoeningen (bijvoorbeeld chronische inflammatoire aandoeningen), met bijzondere nadruk op placebo-effecten, stressmechanismen en behandelingen.