Universiteit Leiden

nl en

Matching

De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past. Om je daarbij te helpen biedt de universiteit matching aan. Voor een aantal opleidingen is deelname aan de matching zelfs verplicht! Bij andere opleidingen match je via de studiekeuzecheck.

Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck is een digitale vragenlijst. Je ontvangt hem nadat je je voor een bachelorstudie hebt aangemeld in Studielink.* De vragen gaan over je studiekeuze en jezelf: je motivatie, je cijfers, hoe je je hebt georiënteerd, en wat je verwacht van je studie en het studentenleven.

* Uitzonderingen:

  • De opleidingen Academische Pabo, Biomedische wetenschappen, Criminologie, Geneeskunde, het Leiden University College The Hague, Politicologie en Psychologie bieden  de Studiekeuzecheck niet aan.
  • Bij opleidingen die een matching aanbieden zoals hieronder beschreven wordt de Studiekeuzecheck niet aangeboden.

Persoonlijk rapport
Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld krijg je een persoonlijk rapport met daarin feedback op jouw antwoorden. Aan de hand daarvan kun je zelf nagaan of de opleiding goed aansluit bij jouw verwachtingen en capaciteiten.

Geen selectiemiddel
De Studiekeuzecheck is geen selectiemiddel; je kunt niet worden geweigerd voor een opleiding vanwege je antwoorden. Je hoeft je dus niet anders voor te doen dan je bent om een goede indruk te maken. Een reëel beeld is belangrijk voor jezelf en voor ons om je studie straks tot een succes te maken. Je kunt naar aanleiding van de Studiekeuzecheck wel een uitnodiging krijgen voor een gesprek met iemand van de opleiding, om te bespreken hoe je je kansen op studiesucces kunt vergroten. 

Matching

Bij de Universiteit Leiden hebben een aantal opleidingen een matching waarbij deelname aan de matchingsactiviteiten een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure om in september 2024 met de studie te starten:

Je moet je voor bovenstaande opleidingen uiterlijk 1 mei aanmelden in Studielink. Je neemt dan deel aan studieactiviteiten zoals het volgen van online colleges en het maken van huiswerk. Heb je de onderdelen niet volledig doorlopen, dan heeft de opleiding het recht om je de toegang tot de opleiding te weigeren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.