Universiteit Leiden

nl en

Matching

De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past. Om je daarbij te helpen biedt de universiteit zogenaamde matchingsactiviteiten aan.

Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck is een digitale vragenlijst. Je ontvangt hem nadat je je voor een bachelorstudie hebt aangemeld in Studielink.* De vragen gaan over je studiekeuze en jezelf: je motivatie, je cijfers, hoe je je hebt georiënteerd, en wat je verwacht van je studie en het studentenleven.

* Uitzonderingen:

  • Bij de opleidingen Bio-Farmaceutische wetenschappen, Biomedische wetenschappen, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Geneeskunde, Informatica, Natuurkunde, Politicologie, Psychologie, Sterrenkunde en Security Studies krijg je de vragenlijst pas na het afronden van de verplichte matchings- of selectieprocedure.
  • De Academische Pabo, de opleiding Criminologie, en het Leiden University College The Hague bieden de Studiekeuzecheck niet aan.

Persoonlijk rapport
Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld krijg je een persoonlijk rapport met daarin feedback op jouw antwoorden. Aan de hand daarvan kun je zelf nagaan of de opleiding goed aansluit bij jouw verwachtingen en capaciteiten.

Geen selectiemiddel
De Studiekeuzecheck is geen selectiemiddel; je kunt niet worden geweigerd voor een opleiding vanwege je antwoorden. Je hoeft je dus niet anders voor te doen dan je bent om een goede indruk te maken. Een reëel beeld is belangrijk voor jezelf en voor ons om je studie straks tot een succes te maken. Je kunt naar aanleiding van de Studiekeuzecheck wel een uitnodiging krijgen voor een gesprek met iemand van de opleiding, om te bespreken hoe je je kansen op studiesucces kunt vergroten. Daarnaast bieden sommige opleidingen na mei nog een aparte matchingsactiviteit voor aanstaande studenten die nog vragen hebben of twijfelen over de opleiding.

Verplichte matching

Bij de Universiteit Leiden hebben een aantal opleidingen een verplichte matching:

De (online) matchingsactiviteiten zijn dan een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure. Je neemt dan deel aan studieactiviteiten zoals het volgen van online colleges en het maken van huiswerk. Heb je de onderdelen niet volledig doorlopen, dan heeft de opleiding het recht om je de toegang tot de opleiding te weigeren.

Gesprek met de studiekeuzeadviseur

Vind je het lastig om te kiezen? De studiekeuzeadviseur kan je helpen om je studiekeuze goed aan te pakken. Bel 071-5278025 en maak een afspraak!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie