Universiteit Leiden

nl en

Matching

De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past. Om je daarbij te helpen biedt de universiteit zogenaamde matchingsactiviteiten aan.

Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck is een digitale vragenlijst. Je ontvangt hem nadat je je voor een bachelorstudie hebt aangemeld in Studielink.* De vragen gaan over je studiekeuze en jezelf: je motivatie, je cijfers, hoe je je hebt georiënteerd, en wat je verwacht van je studie en het studentenleven.

* Uitzonderingen:

  • Bij de opleidingen Bio-Farmaceutische wetenschappen, Biomedische wetenschappen, Natuurkunde, Sterrenkunde, IRO, Fiscaal recht, Geneeskunde, Psychologie en Security Studies krijg je de vragenlijst pas na het afronden van de verplichte matchings- of selectieprocedure.
  • De Academische Pabo, de opleiding Criminologie, en het Leiden University College The Hague bieden de Studiekeuzecheck niet aan.

Persoonlijk rapport
Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld krijg je een persoonlijk rapport met daarin feedback op jouw antwoorden. Aan de hand daarvan kun je zelf nagaan of de opleiding goed aansluit bij jouw verwachtingen en capaciteiten.

Geen selectiemiddel
De Studiekeuzecheck is geen selectiemiddel; je kunt niet worden geweigerd voor een opleiding vanwege je antwoorden. Je hoeft je dus niet anders voor te doen dan je bent om een goede indruk te maken. Een reëel beeld is belangrijk voor jezelf en voor ons om je studie straks tot een succes te maken.
Je kunt naar aanleiding van de Studiekeuzecheck wel een uitnodiging krijgen voor een gesprek met iemand van de opleiding, om te bespreken hoe je je kansen op studiesucces kunt vergroten.

Voorlichtingsactiviteiten

Open Dag
Alle studies uit Leiden én Den Haag presenteren zich. Oriënteer je op de informatiemarkt, bezoek opleidingspresentaties en beleef je toekomstige studentenstad.

Proefstuderen
Samen met andere studiekiezers volg je colleges  bij de opleiding en bespreek je opdrachten die je van te voren voorbereidt. Zo krijg je een diepgaand beeld van de studie én het onderwijs aan de universiteit.

Online Proefstuderen
Je neemt deel aan digitaal onderwijs met opdrachten en filmpjes die je thuis of op school zelfstandig uitwerkt. Studenten of docenten van de opleiding begeleiden je hierbij.

Meeloopdag
Loop mee met een student en beslis of de studie goed bij je past. Je schuift aan bij echte hoor- en werkcolleges en proeft de sfeer op de universiteit.

Bekijk de voorlichtingsagenda

Gesprek met de studiekeuzeadviseur

Vind je het lastig om te kiezen? De studiekeuzeadviseur kan je helpen om je studiekeuze goed aan te pakken. Bel 071-5278025 en maak een afspraak!

Activiteiten per faculteit en opleiding

Faculteiten

Opleidingen

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden