Universiteit Leiden

nl en

Op kamers

Kilometers strand, honderden bezienswaardigheden, goede restaurants, gezellige cafés: Den Haag is een fraaie stad om in te wonen. Maar hoe kom je eigenlijk aan een studentenkamer en wat verandert er dan allemaal?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

DUWO

Veel studenten in Den Haag vinden een kamer via DUWO. Met kamers
in alle soorten en maten, in of vlakbij het centrum, is deze grote studentenhuisvester een ideaal startpunt voor jouw zoektocht. Na registratie kun je bij DUWO op twee manieren aan een kamer komen:

1. Via het hospiteeraanbod
Voor de meeste kamers moet je komen hospiteren. Je krijgt dan de kans om tijdens een soort open huis de huidige bewoners ervan te overtuigen dat jij de ideale nieuwe huisgenoot bent. Ben jij de gelukkige? Dan brengen zij DUWO op de hoogte en kan het verhuizen beginnen.

2. Via het niet-hospiteeraanbod
DUWO heeft ook een niet-hospiteeraanbod. Dit gaat om een zeer beperkt aantal kamers in de grotere complexen, die worden toegewezen via loting. Let op: gedurende de eerstejaarsperiode komen alleen studenten met reistijdvoorrang in aanmerking voor deze kamers.

Reistijdvoorrang
Woon jij ver buiten Den Haag en ben je (aankomend) eerstejaarsstudent? Dan heb je misschien reistijdvoorrang. Gunstig, want je mag dan reageren op kamers die vrijkomen in de twaalf grootste panden van DUWO én op het niet-hospiteeraanbod.

LUC The Hague

Wonen en studeren in hetzelfde gebouw? Dat kan. Dit zogenoemde residentiële concept hoort bij Leiden University College The Hague (LUC), het internationale honours college van de Universiteit Leiden. Als student van deze opleiding ben je zo verzekerd van een ruime en moderne studio in een internationale en campusachtige setting, pal naast Den Haag Centraal.

Tips om een kamer te vinden

  • Begin op tijd! Je zoektocht naar een kamer kan maanden duren, dus schakel tijdig je netwerk in en vertel iedereen dat je een kamer in Den Haag zoekt.
  • Registreer je bij DUWO.
  • Maak gebruik van je (aankomende) lidmaatschap bij een studentenvereniging. Veel verenigingen hebben studentenhuizen in eigen beheer, waar je alleen kunt wonen als je lid bent.
  • Lees de briefjes in universiteitsgebouwen en supermarkten en hang zelf ook briefjes op.
  • Lees alles wat je moet weten over op kamers gaan in Den Haag
  • Hou op verschillende websites het aanbod van studentenkamers in de gaten:

Lees voordat je start met zoeken ons advies over rental fraud.

Wonen op kamers

Heb je een kamer gevonden? Gefeliciteerd! Wonen in Den Haag tijdens je studie verrijkt je leven. Maar waarschijnlijk moet je eerst even wennen, want eenmaal uit huis verandert er een hele hoop. Zo moet je ineens zelf koken, de was doen en je financiële zaken regelen. Aan de andere kant vind je in een studentenhuis een boel gezelligheid, heb je meer vrijheid en kun je zelfstandig beslissingen nemen.

Schrijf je in als inwoner van Den Haag
Zodra je een woning hebt, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft als inwoner van Den Haag.

Wat kost op kamers wonen?

De gemiddelde prijs voor een (niet-gemeubileerde) kamer in Den Haag ligt tussen de €300,- en €500,- per maand. Verder heb je uiteraard ook geld nodig voor tal van andere zaken, zoals boodschappen, verzekeringen, studiemateriaal, vervoer en uitgaan. Bedenk daarom van tevoren hoe je dit financieel gaat aanpakken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.