Universiteit Leiden

nl en

Studeren in het buitenland

Aan de Universiteit Leiden heb je talloze mogelijkheden om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Zo gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en ontwikkel je je als persoon.

Waarom studeren in het buitenland?

Een studieperiode of stage in het buitenland is dé kans om je horizon op allerlei manieren te verbreden:

  • Je komt in contact met een ander onderwijssysteem en andere cultuur.
  • Het staat goed op je CV en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
  • Je vergroot je netwerk en leert mensen van over de hele wereld kennen.
  • Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • Je verbetert je talenkennis.
  • Het is een ideaal moment om een buitenlandse ervaring op te doen. Later is dat een stuk lastiger.

Wanneer studeren in het buitenland?

Dat kan tijdens je bacheloropleiding, masteropleiding, of na je studie. De mogelijkheden op een rij:

De meest voor de hand liggende periode om in het buitenland te studeren is tijdens je bacheloropleiding. In de vrije keuzeruimte ben je behoorlijk vrij in de vakken die je kunt volgen en de studiepunten die je in het buitenland haalt tellen bijna altijd mee voor je studie aan de Universiteit Leiden.

Wij raden vooral studenten aan die een tweejarige (research) master volgen om een deel daarvan in het buitenland te doen. Omdat je je een langere tijd verdiept in het onderwerp is dit een waardevolle ervaring. Als jouw master één jaar duurt kun je ook naar het buitenland, maar dit is meestal lastiger. Je studieadviseur kan jou hierin adviseren.

Ook als je je studie hebt afgerond kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld om een (extra) masterprogramma te volgen. Besef wel dat dit meer regelwerk meebrengt, dus informeer je tijdig over de mogelijkheden.

Charlot studeerde een half jaar in Oslo

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Uitwisselingsprogramma’s

De makkelijkste manier om een periode te kunnen studeren in het buitenland is door deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. De Universiteit Leiden heeft met honderden internationale universiteiten uitwisselingsprogramma’s lopen, waarvan enkele zelfs behoren tot de beste van de wereld, zoals de University of Melbourne, University of Cambridge en University of Michigan. Het grote voordeel hiervan is dat je geen collegegeld hoeft te betalen bij de buitenlandse universiteit en dat je behaalde studiepunten meetellen voor je eigen studieprogramma. Er bestaan verschillende uitwisselingsprogramma’s waarmee je naar het buitenland kunt gaan:

Het Erasmusprogramma is het uitwisselingsprogramma van de Europese Unie. De afspraken met Europese universiteiten zijn meestal op opleidings- of facultair niveau gemaakt, waardoor je je via je eigen faculteit of opleiding kunt aanmelden bij een buitenlandse universiteit

Als je via een uitwisseling naar een universiteit buiten Europa wilt, moet je gebruik maken van een universiteitsbrede overeenkomst. Het Study Abroad-team van de Universiteit Leiden kun je je hierbij helpen.

ISEP (International Student Exchange Program) is een Amerikaans uitwisselingsprogramma, maar heeft deelnemende universiteiten over de hele wereld. Ook kun je stage lopen via ISEP. Aanmelden voor dit uitwisselingsprogramma kan voor 1 december via het Study Abroad-team.

Carmen Huttinga

Student Bestuurskunde

Carmen Huttinga

In het derde jaar heb je vrije keuzeruimte. Ik heb toen een half jaar in Boedapest gestudeerd om ook de Oost-Europese landen te leren kennen. De Universiteit Leiden begeleid je bij studeren in het buitenland, zo geven ze veel informatie en brengen ze je in contact met studenten die eerder in het buitenland hebben gestudeerd.

Sandra Bleeker

Studente

Sandra Bleeker

In de tweede helft van het tweede jaar ga je zes maanden naar het buitenland. Ik ben naar Namibië geweest. Ik voel me vooral aangetrokken tot zuidelijk Afrika: de geschiedenis daar vind ik heel interessant. Het was een hele toffe ervaring, je leert heel veel door in een andere omgeving te studeren. Je leert echt op eigen benen te staan. Een onderdeel van het buitenlandverblijf is het leren van een nieuwe taal. Ik heb in Namibië een poging tot het leren van een kliktaal gedaan. Ik ken nu de basis, maar het blijft een lastige taal.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.