Universiteit Leiden

nl en

Sport en cultuur

Zin om lekker te sporten na een dag studeren? Of sluit je ‘s avonds liever aan bij een toneelgroep? Goed nieuws: ook op sportief en cultureel gebied heeft Leiden je veel te bieden.

Sporten in Leiden

Modern sportcentrum
Het Universitair Sportcentrum (USC) is dé plek waar jij je lekker in het zweet kunt werken. Individueel of samen met je medestudenten, recreatief of in competitieverband: met meer dan 60 sporten en groepslessen vind je in dit sportcomplex altijd een sport die bij je past. En met een sportabonnement train je hier ook lekker voordelig!

Topsport en studie
Sport jij op hoog nationaal of internationaal niveau? En wil je dat combineren met je studie? Weet dan dat de Universiteit Leiden je persoonlijk begeleidt om al je talenten te ontwikkelen. Zo hebben we een studentendecaan voor topsporters en bieden we studenten met een topsportstatus extra studiefaciliteiten aan.

Studentensportverenigingen

Voor bijna iedere sport is er in Leiden wel een studentensportvereniging. Hockeyen bij Thor, roeien bij Njord of Asopos de Vliet, voetballen bij LSVV: keuze zat. Bovendien organiseren deze verenigingen feesten, sportweekenden, borrelavonden en andere gezellige activiteiten.

Alpinisme: De Leidsche Studenten Alpenclub (L.S.A.C.)
De Leidsche Studenten Alpenclub (LSAC) is al bijna 100 jaar actief in de Alpen, de Ardennen en de klimmuren in Nederland. De club richt zich op klimmen en boulderen, gletsjertochten en Alpine beklimmingen. L.S.A.C. is een subvereniging van Minerva, maar open voor iedereen.

Badminton: B.S.C. Leiden
Bij deze kleinschalige studentenbadmintonvereniging kun je competitief spelen en/of deelnemen aan trainingen en free-play sessies. Spelers van alle niveaus zijn welkom voor een proeftraining.

Basketbal: L.U.S.V. Basketball
LUSV Basketball is een door studenten geleide sportclub voor zowel beginnende als ervaren spelers. Naast trainingen en wedstrijden organiseert LUSV (team)borrels en andere sociale (thema)activiteiten.

Dans: S.D.A. Leidance
Deze studentendansvereniging richt zich op partnerdansen (stijldansen, salsa, kizomba, bachata en meer). De leden vormen een diverse, internationale club. Behalve dansles organiseert Leidance sociale dansavonden, feesten, workshops, filmavonden en tal van andere activiteiten.

Duiksport: Leidse Studenten Duikvereniging (L.S.D.)
Bij de Leidse Studenten Duikvereniging kun je op een betaalbare manier (leren) duiken. Daarnaast organiseert de vereniging verschillende sociale activiteiten, zoals een duikweekend, reizen, borrels en diners.

Hardlopen: L.U.H.V. Currimus
Bij de Leidse Universitaire Hardloopvereniging Currimus ontmoeten studenten en alumni van universitaire, hbo-, en mbo-opleidingen elkaar voor wekelijkse trainingen en vele andere gezellige activiteiten, zoals etentjes, feestjes en (hardloop)weekenden.

Hockey: L.S.H. Thor
Thor is de enige zelfstandige studentenhockeyclub in Leiden. De club biedt training, KNHB competitie, bedrijfs-, zaal- en lentehockey. Daarnaast ontmoeten de leden elkaar het hele jaar door op borrels, feesten, toernooien en andere activiteiten.

Kanosport: A.L.S.K.V. Levitas
Bij Levitas kun je verschillende takken van de kanosport beoefenen; van rustige tochtjes tot kanopolo of kanoën op zee. Levitas organiseert daarnaast sociale activiteiten zoals filmavonden, tafelvoetbaltoernooien, klimmen, survivallen en stappen.

Lacrosse: L.L.V. Leicrosse
Deze lacrossevereniging verzorgt naast trainingen en wedstrijden sociale activiteiten, zoals spelavonden, diners en teamweekenden.

Roeisport:

 • A.L.S.R.V. Asopos De Vliet
  Met meer dan 800 leden is Asopos een van de grote verenigingen van Leiden. Je kunt hier leren roeien op elk niveau. Naast roeien kent Asopos een actief verenigingsleven.
 • K.S.R.V. Njord
  De oudste studentenroeivereniging van Nederland en één van de grootste verenigingen van Leiden. Njord is verbonden aan Minerva, maar open voor iedereen. Behalve om te roeien komen de leden ook regelmatig bij elkaar om te borrelen.

Rugby: Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (L.R.S.G.)
Het L.R.S.G. is altijd op zoek naar nieuwe spelers. Ervaring is daarbij niet nodig. Het gezelschap is behalve sportief ook sociaal; spelers vormen hechte vriendschappen en zien elkaar ook regelmatig buiten het veld.

Surfen: S.W.V. Plankenkoorts
Deze windsurfvereniging stelt zich ten doel om leden zo goedkoop mogelijk te laten wind- en golfsurfen. Hiervoor beschikt Plankenkoorts over o.a. drie bussen, een stalling en een windsurfcentrum. Daarnaast organiseert de vereniging surfevenementen, borrels en feesten.

Tennis: S.T.V. Qravel
Eén van de grootste studententennisverenigingen van Leiden. Hier kun je op elk niveau trainen en deelnemen aan wedstrijden. Qravel organiseert veel sportieve én sociale activiteiten, waaronder een ledenweekend, skireis en feesten.

Ultimate Frisbee: Panic
Panic bestaat uit verschillende teams (open, vrouwen en gemengd) en vormt een actieve community. Hier ontwikkel je je vaardigheden als speler en als team en kun je daarnaast deelnemen aan sociale activiteiten zoals borrels, diners en feesten.

Voetbal:

 • L.V.V. Football Factory
  De grootste studentenvoetbalvereniging van Leiden is er voor iedereen: studenten die alleen willen trainen of ook wedstrijden willen spelen, voor wie vooral voor de ontspanning en vriendschap komt of juist wat serieuzer aan de slag wil.
 • LSVV ’70
  Bij de Leidse Studentenvoetbalvereniging spelen zowel studenten als alumni. De club heeft een veldtak en een zaaltak. LSVV’70 is al ruim 50 jaar een club in beweging waar gezelligheid en aantrekkelijk voetbal succesvol samengaan. Op alle niveaus kan worden gevoetbald, waarbij het sociale karakter voorop staat.

Volleybal: SKC Studentenvolleybal
Bij SKC kun je op alle niveaus trainen en wedstrijden spelen. De vereniging heeft tal van actieve commissies die allerlei sport- en sociale activiteiten organiseren, zoals een beachcompetitie, toernooien, barbecues, clinics en feesten.

Waterpolo & zwemmen: E.L.S.Z.W.V. Aquamania
Bij deze studentenzwem- en waterpolovereniging kun je op alle niveaus trainen en meedoen aan wedstrijden en toernooien voor wedstrijdzwemmen en waterpolo. Daarnaast organiseert Aquamania ontspannende activiteiten zoals bowlen, etentjes, borrels feesten.

Zeilen: A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit
Bij deze studentenzeilvereniging kun je op alle niveaus recreatief en competitief (leren) zeilen. Daarnaast organiseert De Blauwe Schuit sociale activiteiten zoals borrels, feesten en zeilkampen.

Cultureel Leiden

Uiteraard telt Leiden ook verschillende culturele studentenverenigingen. Zo hebben veel studenten- en studieverenigingen een eigen toneelgroep, maar kun je ook lid worden van de onafhankelijke studententoneelvereniging Cuculum. Liever zingen in een studentenkoor of spelen in een studentenorkest? Dat kan bij studentmuziekverenigingen Collegium Musicum en Sempre Crescendo. Sta je liever niet op de planken, maar voer je graag goede gesprekken over cultuur? Dan is de culturele studentenvereniging A.S.V. Prometheus echt iets voor jou.

Leiden Museumstad
Wil je van het culturele leven proeven buiten de studentenverenigingen om? Loop dan eens binnen bij een van de 13 fantastische musea die Leiden rijk is. Van de meesterwerken van Rembrandt in De Lakenhal tot een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam in CORPUS: ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Pik je liever een filmpje? Of meer zin in een toneelstuk of cabaretvoorstelling? Met meerdere bioscopen en theaters zit de cultuuragenda altijd goed vol.

Evenementen voor en door studenten
Ook wat betreft culturele evenementen zit je in Leiden meer dan goed. Wil je kennismaken met het Leidse cultuuraanbod?  Ga dan zeker naar de Museumnacht. Dertien musea zullen hun deuren openen zodat bezoekers de unieke kans krijgen om deze locaties in een ander licht mee te maken. Of kom net als duizenden anderen naar de Nacht van Ontdekkingen, hét kunst- en wetenschapsfestival met ruim honderd acts van kunstenaars, acteurs, dansers, muzikanten en wetenschappers. Maar hoe groot het aanbod ook is, als student mag je Stukafest niet missen, het evenement met knallende optredens in studentenkamers. Kortom, pak je agenda er maar bij!

Leids Academisch Kunstcentrum
Naast al deze culturele mogelijkheden in verenigingsverband kun je ook deelnemen aan een groot aantal creatieve cursussen bij het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK). Het LAK is onderdeel van de Universiteit Leiden en biedt cursussen aan in de volgende categorieën:  

 • Toneel en presentatie
 • Dans
 • Beeldende kunst
 • Muziek
 • Digitale Fotografie
 • Schrijven

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.