Universiteit Leiden

nl en

Leids Studiesysteem

De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat jij goede begeleiding krijgt bij je studiekeuze én tijdens je studie. Daarom gebruiken wij het Leids Studiesysteem. Zo helpen we je van begin tot eind om van jouw studie een succes te maken.

De 8 stappen van het Leids Studiesysteem

Weet jij al wat je wil studeren? Of vind je die keuze net als duizenden andere aankomende studenten nog lastig? De eerste stap van een weloverwogen besluit is door je breed te oriënteren. Kom naar onze Open Dag en praat met studenten en studieadviseurs. Hiermee krijg je antwoord op belangrijke vragen en weet je al een stuk beter welke studie bij jou past.

Enthousiast over een studie? Verdiep je verder in de opleiding van je keuze. Je kunt bij ons Proefstuderen, Online Proefstuderen of een dagje meelopen. Zo kom je erachter wat jouw studie echt inhoudt.

Keuze gemaakt? Meld je dan op tijd aan voor een studie op Studielink, zodat je in september kunt beginnen aan je bacheloropleiding. Zorg wel dat je de antwoorden weet op de volgende vragen:

  • Heeft de opleiding een selectieprocedure?
  • Heb ik (straks) het juiste diploma?
  • Heb ik het juiste profiel en vakkenpakket?
  • Moet ik een toelatingsexamen doen?

Tip: meld je zo vroeg mogelijk aan, dan heb je voldoende tijd voor matching (zie stap 4).

Aanmelden voor een studie met selectie en plaatsing
Let op! Voor onderstaande opleidingen met een selectie- en plaatsingsprocedure geldt een aanmelddeadline van 15 januari:

Door matching kom je erachter of je de juiste opleiding gekozen hebt vóórdat je aan je studie begint. De Universiteit Leiden vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past. Om je daarbij te helpen biedt de universiteit zogenaamde matching aan. Voor een aantal opleiding is deelname aan de matching zelfs verplicht! Bij andere opleiding match je via de studiekeuzecheck. 
Lees meer over matching bij de Universiteit Leiden

Nu sta je in de startblokken om aan je studie te beginnen. Uiteraard blijven we je in deze spannende en nieuwe periode intensief begeleiden. Zo heb je aan het begin van je studie een kennismakingsgesprek met een docent of studieadviseur. De studieadviseur staat ook in het vervolg van je studie klaar om je verder te helpen.

Ook je mentorgroep biedt extra ondersteuning in je eerste jaar. Samen met een aantal eerstejaarsstudenten en onder begeleiding van een mentor oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Hulp nodig buiten je studie? Bezoek dan de studentendecaan of – psycholoog staan. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Wij doen er in het eerste jaar alles aan om jou goed te begeleiden, zodat je de studie vlot doorloopt. Het bindend studieadvies is dan ook in jouw belang: heb je aan het eind van je eerste studiejaar minstens 45 van de 60 studiepunten behaald en aan de (eventuele) aanvullende eisen voldaan? Dan mag je doorgaan met je studie. Voldoe je hier niet aan, dan mag je deze studie niet aan de Universiteit Leiden voortzetten. Uiteraard houden we wel rekening met studievertraging door persoonlijke omstandigheden.

Zit je eerste jaar er bijna op? Dan wordt het tijd om een studieplan te maken. Dit stimuleert je om ook het vervolg van je studie goed te plannen, zodat jij na drie jaar je bachelorbul haalt en een master kunt kiezen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.